În anul 1950, după mulți ani de studii și cercetări, un biochimist dedicat, pe nume Dr. Ernest T. Krebs Jr., a izolat o substanță nouă pe care a considerat-o vitamină, numind-o B17. Cu trecerea timpului, mulți oameni au devenit convinși că doctorul Krebs a descoperit în sfârșit un mecanism de control pentru multe dintre tipurile de cancer, o convingere pe care tot mai mulți oameni o împărtășesc astăzi. Atunci, în 1950, Ernest Krebs habar nu avea ce valuri urma să stârnească în lumea medicală descoperirea sa. Companiile farmaceutice multinaționale, aflându-se în imposibilitatea de a își aroga drepturile exclusive asupra acestei substanțe, au lansat un atac virulent fără precedent  împotriva cunoașterii efectelor ei și împotriva folosirii ei într-un cadru medical legal, aceasta în ciuda faptului că dovezile zguduitoare despre eficiența acestei vitamine în controlul unor  forme de cancer abundă în întreaga lume. Apare o întrebare firească: de ce medicina ortodoxă a declarat război împotriva acestei abordări nemedicamentoase a cancerului? G. Edward Griffin, autor al cărții Lumea fără cancer, susține că răspunsul nu trebuie să-l căutam în știință, ci în politică, și acest răspuns ține de planurile economice și politice ascunse ale celor care urmăresc să aibă în mâinile lor frâiele lumii, inclusiv în ceea ce privește sectorul medical.

În fiecare an, mii de americani merg în Mexic pentru a face tratamentul cu amigdalină, care este o substanță naturală analoagă cu laetrilul (acesta din urmă obținându-se prin fracționarea amigdalinei, fiind deci un medicament semisintetic); ei sunt nevoiți să facă aceasta pentru că acest tratament a fost interzis în S.U.A.. Multora dintre acești pacienți li s-a spus că boala lor canceroasă este în faza terminală și că nu mai au de trăit decât câteva luni de zile. Cu toate acestea, un procent ridicat dintre ei s-au vindecat și trăiesc o viață normală. Totuși, FDA, AMA, Societatea Americană a Cancerului și centrele de cercetare a cancerului continuă să afirme că afacerea cu laetril este o fraudă și o escrocherie. Aceste societăți spun că pacienții, fie au avut “remisii spontane” sau că, de fapt, n-au avut avut niciodată cancer. Dacă vreunul dintre acești pacienți moare după ce a încercat și tratamentul cu laetril, purtătorii de cuvânt ai medicinei ortodoxe se grăbesc să spună: “Vedeți? Tratamentul cu laetril nu merge!” Între timp, sute de mii de pacienți mor în fiecare an dupa ce au suferit operații chirurgicale, iradieri sau chimioterapie, dar aceste tratamente continuă să fie considerate ca fiind “sigure și eficiente”.

În S.U.A. FDA a încercat să folosească reguli stricte, nu de drept, pentru a interzice vitamina B17 și amigdalina timp de peste 18 ani. Tratamentul cu aceste substanțe  este folosit de unele spitale din Mexic, unde se tratează cancerul pe bază de dietă și nutriție. Aceste spitale ating o rată de recuperare foarte mare în cazurile de cancere care nu au fost tratate cu iradieri, chimioterapie sau chirurgical. Majoritatea pacienților tratați cu laetril raportează un răspuns pozitiv, plecând de la creșterea senzației de bine și chiar o perspectivă mai strălucită asupra vieții, până la reacții atât de evidente, precum creșterea apetitului, creșterea în greutate și, în mod frecvent, revenirea la culoarea naturală a pielii, reducerea sau eliminarea durerilor și a mirosului neplăcut, aflate în legatură cu boala canceroasă. În mii de cazuri, a fost confirmată regresia totală a tuturor simptomelor de cancer.