Efectul antioxidant/regenerator al preparatelor de aur calcinat utilizate în sistemele de medicină tradițională indiană, în cazul modelelor globale și localizate de ischemie

Pharmacol Toxicol. 2002 May;90(5):254-9.

Shah ZA, Vohora SB, Department of Medical Elementology and Toxicology, Faculty of Science, Jamia Hamdard University, New Delhi, India.

 

Sumar

 

Atacul cerebral (ischemie cerebrală) este a treia dintre cele mai comune cauze ale mortalității, după cancer și bolile de inimă, în țările dezvoltate. Multe studii au arătat rolul radicalilor liberi în patogeneza ischemiei cerebrale.

Căutarile pentru găsirea unor agenți antioxidanți, de eliminare a radicalilor liberi, cât mai siguri, par să fie o abordare promițătoare pentru o terapie corespunzătoare.

 

Aurul, utilizat pe larg în medicina modernă pentru tratamentul artritei reumatoide, este foarte prețuit pentru variatele utilizări în sistemele medicale indiene. Preparatelor tradiționale pe bază de aur le sunt atribuite proprietăți tonice, antioxidante, reîntineritoare. Studiile noastre anterioare revelează efecte interesante de natură analgezică, imunostimulatoare, adaptogenică și protectoare a glicogenului în aceste preparate, însă efectele acestor preparate în ischemia cerebrală nu au fost încă investigate.

Pentru aceasta am inițiat prezentul studiu, utilizând modele globale și localizate ale ischemiei în șoareci de laborator. Parametrii enzimatici (lipid-peroxidaza, glutationa, catalasa, glutation reductaza, glutation-S-transferaza, glutation-peroxidaza, superoxid-dismutaza și glucoza-6-fosfat dehidrogenaza) au fost utilizați pentru a urmări ischemia cerebrală și modulările sale.

Au fost constatate reveniri semnificative ale valorilor alterate, la valori apropiate de cele normale, de produsele pe bază de aur (25 mg/kg corp, oral, timp de 10 zile), sugerând potențialul benefic al preparatelor pe bază de aur în cazul bolilor cerebrovasculare.

 

Articolul complet, în limba engleză, se poate accesa AICI.