Rajat Bhasma (numit de asemenea și Chandi Bhasma, Raupya Bhasma și Cenușă de Argint calcinat), este un remediu ayurvedic utilizat în boli oculare, debilitate, fisuri anale, tuse cu flegmă galbenă, urinare frecventă, hepatită, anemie, splină mărită, ficat mărit, ficat gras, oligospermie, slăbiciune fizică, epilepsie, isterie și boli neurologice. Rajat bhasma este constituit din nanoparticule de argint, utilizat în medicina ayurvedică pentru diferite probleme de sănătate. Este preparat prin tehnica oxidării prelungite la temperatură înaltă. Cenușa de argint calcinat sau bhasma rămâne atunci când argintul este ars împreună cu unele plante, în special cu suc de lime. Acest Chandi bhasma este preparat la temperatură înaltă din particule de argint pur. Prin procesul de încălzire la temperatură ridicată, particulele de argint sunt convertite în nanoparticule și cenușa calcinată devine ușoară și plutește pe suprafața apei. 
Sinonime: chandi bhasma, raupya bhasma, bhasma de argint, cenușă de argint calcinat
Ingrediente: Rajat bhasma conține particule de argint calcinat. În Ayurveda este numit raupya, rajata, rajhatha sau tara patra. Pulberea fină de argint este procesată cu suc de lime (citrus aurantifolia), apoi este uscată și încălzită la temperatură înaltă.
Proprietățile medicinale ale Rajat bhasma

Nootropic, tonic nevrin, neuroprotector, anticonvulsiv, antidepresiv, antianxios, antistres, tonic cardiac, cardioprotector, antiaritmic, antiaterosclerotic, hematogen (atunci când este utilizat împreună cu Abhrak bhasma și Loha bhasma), antitusiv, antiinflamator, imunomodulator, antibacterian, antimicrobian, antiviral, antiacid, hepatoprotector, afrodisiac, spermatogen, nefroprotector, demulcent, antigangrenos.
Proprietățile ayurvedice ale Rajat bhasma
RASA (gust): astringent, acru, dulce
GUNA (calitate): catifelat, conferă putere, lekhana, sarak
VIRYA (potență): răcoritor
VIPAKA (acțiune post digestivă): dulce
PRAVAV (impact dominant): acțiune de întărire a organismului
Impact asupra minții: calmează mintea
Impactul Rajat bhasma asupra umorilor corporale (dosha karma): pacifică vata și pitta.
Indicații: boli neurologice, migrenă, perturbarea funcțiilor motorii și senzoriale ale creierului, pierderea memoriei, alzheimer, parkinson, vertij, probleme neurologice cum ar fi convulsiile, sindromul Wallenberg, atrofia cerebrală, nistagmus, boli psihologice, anxietate, insomnie, depresie, iritabilitate, fobii, schizofrenie, pierderea apetitului din cauza anxietății și stresului, depresie sau durere sufletească, stres, tulburare maniaco-depresivă, isterie, agitație mentală, ieșiri emoționale necontrolate, adhd, boli abdominale, pierderea apetitului din cauze neurologice, hepatomegalie, ficat gras, anorexie nervoasă, arsuri la stomac, aciditate, ulcere duodenale și peptice, probleme la rinichi și vezică, îmbunătățește funcția rinichilor, previne îmbolnăvirea rinichilor, infecții ale tractului urinar, antibiotic, util în tratarea sifilisului, albuminurie, boli respiratorii, tuse uscată, tuse cu flegmă galbenă sau verzuie, boli ale inimii și vaselor de sânge, ateroscleroză, colesterol crescut, infertilitate masculină datorată puroiului din fluidul seminal (utilizat împreună cu triphala și dashamularishtam), impotență, oligospermie, boli ale pielii, infecții ale pielii, gangrenă, boli femeiești, depresie post partum, sindrom prementrual, simptome de menopauză, durere în timpul actului erotic.
Utilizări ale Rajat bhasma
Diabet mellitus: Rajat bhasma 125mg, suc de ghimbir 1-5ml
Urinare frecventă: Rajat bhasma 125mg, suc de ghimbir 1-5ml, miere 3g
Arsuri la urinare (urină galben închis): Rajat bhasma 125mg, scorțișoară 1g, cardamom 1g, tejapatra 500mg
Febră în TBC: Rajata bhasma 125mg, pudră de trikatu 500mg
Cataractă: Rajata bhasma 125mg, Loha bhasma sau Kantloha bhasma 125mg, miere 5g, pippali 250mg. 
Aciditate, arsuri gastrice, ulcer: Rajata bhasma 125 mg, Amla 3g, lemn dulce 2g
Boli neurologice: Rajata bhasma 125mg, cardamom 1g, zahăr 2g, ghee 2ml
Tulburări psihologice: Rajata bhasma 125mg, Abhrak Bhasma 125mg, cardamom 1g, suc de bambus 1g, giloy Satva 1g, miere 3g
Boli urinare și de rinichi: Rajata bhasma 125mg, psyllium 5g, lapte de vacă 250ml, shilajit 500mg
Beneficiile Rajat bhasma (Chandi bhasma)
Rajat bhasma sau nanoparticulele de argint sunt utilizate din timpuri medievale în remediile ayurvedice pentru tratarea infecțiilor becteriene și virale, bolilor de ochi, fisurilor anale, bolilor neurologice, cum ar fi sindromul Wallenberg, atrofia cerebrală, pierderea memoriei, alzheimer, isteriei, epilepsiei, schizofreniei, insomniei și depresiei. 
Chandi bhasma este de asemenea benefică în caz de impotență, hepatomegalie, splenomegalie, urinare frecventă, dureri musculare, fibromialgie, ateroscleroză și ocluzia vaselor de sânge. În plus, crește strălucirea pielii și a feței, conferă vigoare nervilor și mușchilor și protejează vasele de sânge de depunerea plăcii de colesterol.
Paralizie
Rajat bhasma este binefăcătoare în stadiul cronic al paraliziei. Întărește nervii și îmbunătățește circulația sângelui.
Ateroscleroză
Ateroscleroza apare prin inflamarea pereților interiori ai vaselor de sânge. Datorită acestei inflamații, colesterolul și grăsimile se depun în interiorul pereților arterelor și îngustează lumenul arterial. Rolul inflamației în provocarea aterosclerozei a fost descoperit recent, deci colesterolul nu provoacă prin sine boala, ci starea inflamatorie din fundal este factorul responsabil pentru acumularea colesterolului la nivelul pereților arteriali.
Remedii pentru ateroscleroză
Rajat bhasma 125mg, Abhrak bhasma 50mg, guggul 250mg, pushkarmool 125mg, arjuna 500mg, shilajit 500mg
Probleme la ficat
Rajat bhasma îmbunătățește funcționarea ficatului prin susținerea metabolismului la acest nivel și ajută la reducerea acumulării de toxine în ficat. Totuși, Tamra bhasma este principalul remediu pentru probleme la ficat în ayurveda, stimulând funcțiile ficatului și crescând secreția de bilă. Raupaya bhasma nu lucrează astfel, ci ajută la restaurarea funcționării normale a ficatului. 
Angina pectorală și bolile de inimă
Rajat bhasma îmbunătățește fluxul sanguin către inimă și ajută la oxigenarea suficientă a inimii. Astfel, ajută în caz de dureri de piept având drept cauză angina pectorală și alte boli ale inimii, în special afecțiuni coronariene.
Oboseala mentală
Utilizarea excesivă a creierului, lucrul cu calculatorul, insomnia, discuțiile execsive, anxietatea, îngrijorarea, frica, provoacă agravarea lui vata în corp, fapt care conduce în ultimă instanță la pierderea puterii mentale. Aceste persoane suferă de vertij, oboseală mentală, stre, migrenă, stări de disperare, dureri de cap și pierderi de memorie. Rajat bhasma este util în toate aceste probleme de sănătate, datorită acțiunii de întremare pe care o exercită. Dacă simptomele mentale apar datorită umorii pitta, trebuie adăugată Mukti pishti în raupaya bhasma. Dacă simptomele se datorează tensiunii crescute, trebuie adăugat shilajit.
Bhasma de argint 125mg, Mukta pishti 125mg, migdale praf 1/2 linguriță, piper alb 125mg
Rajata bhasma corectează funcționarea nervilor, neurotransmițătorilor și creierului. De asemenea armonizează impulsurile bioelectrice generate de creier. Așadar, este de ajutor în isterie, epilepsie și schizofrenie.
Tulburări ale vederii
Uneori, pierderea vederii apare datorită afectării nervului optic, căldurii excesive, căldurii solare, utilizării excesive a computerului, privitului excesiv la tv., mâniei excesive și exersării excesive a ochilor. În aceste cazuri, rajat bhasma este indicat. Chandi bhasma este de asemenea indicat în conjunctivita acută și cronică. Următorul amestec este de ajutor în tratarea conjunctivitei: 
rajata bhasma 125mg, swarna mashik bhasma 250mg, gandhak rasayana 1000mg, praval pishti 500mg.
Pierderea puterii
Ayurveda are multe tipuri de remedii care sunt folositoare în caz de pierderea puterii fizice. Uneori, sălbiciunea apare datorită muncii excesive. Această slăbiciune este caracterizată de simptome cum ar fi senzația de arsură la nivelul tractului urinar, agitație, iritabilitate, durere, înțepenirea la nivelul taliei. În aceste condiții, rajat bhasma este un remediu foarte bun. Dacă pacientul are o senzație de greutate în corp, și-a pierdut puterea și este incapabil să mai facă dragoste, trebuie să-i fie administrat Bang bhasma.
Tuberculoză
Deși Swarna bhasma (aurul coloidal) este remediul preferat în tuberculoză, rajat bhasma este administrat atunci când apare o senzație de arsură și pacientul transpiră excesiv. În aceste condiții, următorul amestec este de ajutor:
Rajata bhasma 125mg, Swarna bhasma 25mg, miere 3g
Fisuri anale
Fisura anală este o fisură la nivelul exterior al anusului, caracterizată de  dureri severe, senzații de arsură, mâncărime și, uneori, sângerare. Formula următoare este de ajutor în acest caz.
Rajat bhasma (chandi bhasma) 125mg
Gandhak rasayan 500mg
Parval Pishti 500mg
Sweet anjana 1g
Această formulă vindecă problema fisurilor anale permanent. Unguentul pilex este de asemenea folositor, atunci când este utilizat împreună cu această formulă. În plus, uleiul Jatyadi trebuie utilizat pentru o aplicare locală.
Hemoroizi
Sunt multe remedii în Ayurveda pentru hemoroizi și rajata bhasma este unul scump, dar este foarte util dacă durerea persistă și pacientul nu are ameliorări în urma folosirii altor medicamente.
Gastrită, GERD și hernia hiatală
 
În Ayurveda, gastrita estevîncadrată în AMALPITTA. Atunci când un pacient are o senzație de arsură în piept sau la nivelul abdomenului, iritații datorate disfuncțiilor nervului vag, atacuri acide frecvente, pierderea apetitului, indigestie, durere abdominală sau simptomele apar datorită herniei hiatale, Chandi bhasma este un remediu foarte bun.
Tuse
Tuse cronică uscată
Atunci când tusea apare datorită iritației cronice a gâtului, apare după o stare de gâdilitură în gât, uscăciunea gâtului, inflamația gâtului sau căilor respiratorii, Chandi bhasma este foarte bun. Formula cu rajat bhasma pentru tuse uscată este:
Rajata bhasma 125mg
pudră de lemn dulce 2g
unt clarificat (ghee) 1-3ml
Tuse cu flegmă galbenă sau verzuie
Dacă odată cu tusea, este expectorată o flegma de culoare galbenă sau verzuie, aceasta indică o infecție la nivelul plămânilor. Rajata bhasma joacă în acest caz rolul de antibiotic și conferă ușurare în cazul acestui tip de tuse.
Rajata bhasma 125mg
Parval Pishti 200mg
Tankan bhasma 125mg
Shring bhasma 50mg
Sameerpang Ras 25mg
 
Anemie
Anemia are mai multe cauze și una dintre ele este stresul, anxietatea, îngrijorarea excesivă și anorexia nervoasă. În acest caz, raupya bhasma este de ajutor. Formula pentru anemie:
Rajat bhasma 125mg
Loha bhasma 50mg
Swarnmashik bhasma 250 mg
Pudră de amla 2 grams
Punarnava 1 gram
 
Gangrenă
Rajat Bhasma (chandi Bhasma) este un remediu excelent pentru gangrenă. El previne deteriorarea țesutului cutanat și ajută la vindecarea țesutului gangrenat. Unii pacienți experimentează o durere intensă și o senzație de arsură la nivelul pielii afectate prin foramarea gangrenei. Raupya bhasma ajută pentru a reduce aceste simptome. Datorită efectului antimicrobian al lui Chandi Bhasma, acesta poate ajuta la tratarea gangrenei. Formula pentru gangrenă.
Rajat bhasma 125mg
Cardamom 1g
zahăr de bambus 1g
Amla pudră 1g
Giloy Satva 1g
Chopchinyadi churna 2g
Amestecul de mai sus trebuie administrat de 3 ori pe zi pentru rezultate bune.
 
Dozaj și administrare:
copii (sub 5 ani) 1mg pe kgcorp, dar nu trebuie să depășească 30mg pe doză și 60mg pe zi
copii (peste 5) 30 până la 65mg
adulți 65 până la 125mg
dozaj maxim posibil 250mg pe zi în doze împărțite
Cum să luați Rajat bhasma: de 2 ori pe zi
Timpul cel mai potrivit: înainte de masă
Adjuvanți:
Pentru tulburări vata: Abhrak bhasma, Vanshlochan, semințe de cardamom verde, GiIloy Satva, miere
Pentru tulburări pitta: Amla Murabba sau Gulkand
Pentru tulburări vata-pitta: pulbere de triphala
Pentru tulburări mentale, dureri de cap, febră, senzație de arsură: semințe de cardamom verde + ghee + Misri
Pentru febră în tuberculoză: Trikatu churna + miere
Probleme urinare și diabet: Abhrak bhasma + suc de ghimbir
Glaucom: Loha bhasma + pippali churna (pudră de piper lung) + miere
Probleme oculare: Triphala Ghrita
Tuse persistentă neproductivă: unt
Anemie: Trikatu Churna
Ficat și splină mărite: Mandur Bhasma
Hemoroizi: pudră de psyllium 
Slăbiciune nervoasă și oboseală mentală: ashwagandha
sifilis: shilajit
Efecte secundare: nu există efecte secundare. Este bine tolerat în majoritatea cazurilor și de majoritatea pacienților.