Deși plantele suculente sunt adeseori de origine africană sau din Orientul Mijlociu, ele sunt crescute acum în toată lumea ca plante orientale sau medicinale. Frunzele lor cărnoase pot suferi din cauza frigului. Totodată, atât frunzele cât și rădăcinile sunt predispuse la mucegăire într-un climat rece și umed. Udarea excesivă supune unui risc semnificativ plantele de aloe, mai ales când temperaturile sunt scăzute și pot îngheța.

 

Înghețul, pericolul mortal

  • Marea majoritate a speciilor de aloe, inclusiv aloe vera (barbadensis), nu vor supraviețui înghețului, și pot fi ucise chiar și de un ușor îngheț. Cel mai bine este să presupuneți că plantele dumneavoastră sunt sensibile la asemenea condiții, și să le aduceți în casă atunci când temperatura exterioara ajunge în intervalul 4-10 grade Celsius. Odată ajunse în casă, aveți grijă ca frunzele lor să nu atingă geamurile reci, deoarece aceasta va face ca ele să fie „arse” imediat.

 

Îngrijirea pe timp de iarnă

  • Aloe este foarte sensibilă la udarea excesivă, fiind vulnerabilă în fața mucegaiurilor, mai ales în medii umede. Păstrați solul abia ușor umed în timpul iernii, căutând să le furnizați doar atâta apă cât să împiedice frunzele să se zbârcească. Nu udați planta mai mult decât atât și păstrați frunzele uscate tot timpul. Păstrați-le în locul cel mai însorit din casă. O fereastră orientată cu fața spre sud este ideală.

  •  

 

Specii rezistente de Aloe

  • Unele specii de aloe, precum Aloe aristata, Aloe polyphylla sau Aloe striatula, cresc în mod normal la altitudini mai ridicate, și pot supraviețui înghețului. Specii precum Aloe saponaria își pot reveni de asemenea de pe urma înghețului.

 

Protecția la îngheț

  • Chiar și speciile rezistente la îngheț pot fi distruse de înghețuri puternice. Atunci când acestea sunt plantate la exterior, ele trebuie crescute în soluri cu drenaj foarte bun, sau pietroase, de preferință aflate într-o pantă îndreptată către sud, pentru a maximiza scurgerea apei și expunerea la soare. Ele pot fi protejate în nopțile geroase prin acoperirea cu un înveliș protector față de frig.