Activitatea antigripală in vitro a propolisului și eficiența sa împotriva gripei la cobai.

Authors Shimizu T, Hino A, Tsutsumi A, Park YK, Watanabe W, Kurokawa

M.

Link http://www.naturezone.hk/2008_influenza.pdf

Research

Institute

Department of Biochemistry, School of Pharmaceutical Sciences,

Kyushu University of Health and Welfare, Nobeoka, Miyazaki,

Japan.

Rezumat

Propolisul este folosit în toată lumea ca supliment alimentar pentru a menține și a îmbunătăți sănătatea oamenilor. S-a examinat dacă extractele în etanol ale propolisului Brazilian exercită activitate antivirală împotriva virusului gripei in vitro și in vivo.

Metode

Dintre 13 extracte în etanol analizate, patru au prezentat activitate împotriva virusului gripal. Eficiența antigripală a celor patru extracte a fost examinată ulterior în cazul unui model de infecție cu virusul gripei. Cobaii au fost infectați intranazal cu virusul gripei și cele patru extracte au fost administrate oral la 10 mg/kg de trei ori pe zi, timp de 7 zile succesive după infecție.

Rezultate

În acest model de infecție, numai un extract, AF-08, a fost semnificativ eficient la 10 mg/kg în reducerea pierderii în greutate la cobaii infectați. Dozele de 2 și 10 mg/kg au fost, de asemenea, semnificativ eficiente în prelungirea duratei de viață a cobailor infectați, dar doza de 0,4 mg/kg nu a fost eficientă. Eficiența antigripală a AF-08 la 10 mg/kg a fost confirmată într-o manieră dependentă de doză la cobai. AF-08 la 10 mg/kg a redus semnificativ virusul în fluidele bronhoalveolare ale plămânilor în cazul cobailor infectați, comparativ cu grupul de control. Reducerea prezenței cantitative a virusului de către AF-08 la 10 mg/kg a corespuns semnificativ cu efectul indus de oseltamivir la 1 mg/kg de două ori pe zi, din ziua întâia până în ziua a 4-a după infecție.

Concluzie

Propolisul Brazilian AF-08 a fost indicat ca posedând activitate împotriva virusului gripei și ca ameliorând simptomele gripei la cobai. Astfel, AF-08 poate fi un posibil candidat pentru suplimentele alimentare antigripale la oameni.