Îmbutelierea este, probabil, una dintre etapele care consumă cel mai mult timp în procesul preparării hidromelului. Se pot folosi sticle pentru vin, pentru bere sau sticle de plastic, cu dopuri din plută naturală sau dopuri din plastic. Dacă nu consumați o sticlă de 750 ml sau 1l o dată, atunci este mai bine să folosiți pentru îmbuteliere sticle mai mici, de 500 ml sau chiar de 330 ml.

 

Cu o săptămână înainte de îmbuteliere, trageți hidromelul de pe drojdii pentru ultima dată. Astfel, veți evita transferul drojdiilor de pe fundul vasului în sticle. De asemenea, veți putea observa dacă hidromelul este încă activ, caz în care fermentația va putea reîncepe. De aceea, în această etapă pot fi adăugate substanțe chimice, cum ar fi metabisulfiți de sodiu sau potasiu și sorbați, pentru a opri fermentația; în cazul în care preparați un hidromel spumant, nu adăugați nicio substanță chimică, deoarece va opri fermentația zahărului care creează carbonatarea. Metabisulfitul de potasiu se adaugă în vin pentru a inhiba bacteriile din hidromel și creșterea drojdiilor, precum și pentru a încetini procesul de oxidare. Această substanță poate lăsa un gust neplăcut la urmă dacă doza este prea mare; tot metabisulfitul de potasiu este folosit ca soluție apoasă antiseptică pentru spălarea echipamentului folosit. Este asemănătoare cu metabisulfitul de sodiu, dar mai bună, deoarece nu aduce un aport crescut de sodiu în dietă prin folosirea ei. ATENȚIE: unii oameni, în special astmaticii, pot avea reacții alergice severe la această substanță. Dozarea: 1 g de pudră de metabisulfit de potasiu la 4 l de hidromel aduce 150 ppm de SO2 liber. În general, pentru vinurile roșii se recomandă 20-30 ppm SO2 liber și pentru vinurile albe 25-40ppm SO2 liber. Sorbatul de potasiu este un stabilizator ce previne reînceperea fermentației în hidromelul care trebuie îmbuteliat sau care este îndulcit. Se folosește ¼ – ½ linguriță la 4 l de hidromel.

 

Dezinfectați toate sticlele, capacele, dopurile, furtunul etc. folosite la îmbuteliere. Scurgeți sticlele și aliniați-le sub vasul de fermentare.

 

Dacă doriți să preparați un hidromel spumant, trageți-l într-un vas cu puțin zahăr sau miere înainte de a începe îmbutelierea. Adăugați ¾ căni de zahăr la 20 l hidromel (2 ½ lingurițe la 4 litri de hidromel). Nu amestecați viguros pentru a nu oxida hidromelul. Trageți hidromelul în sticle, lăsând un spațiu suficient pentru dop. Dacă aveți posibilitatea, turnați CO2 în sticle înainte de a pune dopurile. Aceasta va reduce riscul oxigenării în sticlă. Dopuiți sticlele și păstrați-le într-un loc răcoros și întunecos până la consumare.