Tarun Kumar1, Neha Arora2, Gagan Puri3, Konidena Aravinda3, Avani Dixit3, Deepa Jatti3

1Departamentul de medicină orală și radiologie, Institutul Yamuna de Științe și Cercetare Stomatologice, Yamuna Nagar, Haryana, India.

2Departamentul de Protetică, Institutul Yamuna de Științe și Cercetare Stomatologice, Yamuna Nagar, Haryana, India.

3Departamentul de Medicină Orală și Radiologie, Spitalul Swami Devi Dyal și Colegiul Stomatologic, Barwala, Haryana, India.

Rezumat

Cavitatea bucală este un ecosistem deschis care prezintă un echilibru dinamic între intrarea microorganismelor (bacteriene, virale sau fungice), modalitățile de colonizare, echilibrul nutrițional și apărarea gazdei împotriva eliminării acestora. Leziunile orale, inclusiv ulcerațiile aftoase, herpesul labial, candidoza orală, lichenul plan oral și cheilita unghiulară sunt câteva dintre entitățile comune întâlnite în practica clinică. În literatura de specialitate este disponibilă o varietate de opțiuni de tratament pentru toate aceste leziuni și afecțiuni. Ozonoterapia topică este o tehnică minim invazivă care poate fi utilizată pentru aceste afecțiuni fără a produce efecte secundare.

Scop și obiective: Evaluarea eficacității uleiului de măsline ozonizat în tratamentul leziunilor și afecțiunilor orale.

Materiale și metode: S-a efectuat un studiu longitudinal pe 50 de pacienți (ulcerații aftoase, herpes labial, candidoză orală, lichen plan oral și cheilită unghiulară). Uleiul de măsline ozonizat a fost aplicat de două ori pe zi până la regresia leziunii, timp de maximum 6 luni.

Rezultate: Toate leziunile au regresat la pacienții cu ulcerații aftoase, herpes labial, candidoză orală și cheilită unghiulară sau au prezentat o ameliorare a simptomelor la pacienții cu lichen plan oral. Nu a fost observată nici o toxicitate sau efect secundar, la niciunul dintre pacienți.

Concluzie: Terapia cu ozon necesită o formă gazoasă pentru a fi mai eficientă, dar și forma topică poate aduce rezultate pozitive fără nicio toxicitate sau efect secundar. Prin urmare, poate fi considerată o terapie minim invazivă pentru afecțiunile infecțioase și imunologice orale.