Autori: H. S. Brand
A fost conceput un spray pentru mucoasa bucală, conținând componenții majori ai cannabis-ului, incluzând tetrahidrocanabinolul (THC) și canabidiolul (CBD), în alcool cu o aromă de mentă, administrarea fiind sublinguală sau la nivelul mucoasei bucale pentru a alina durerea din scleroza multiplă. Deși dovezile disponibile indică eficiența produsului în acest caz, unii pacienți au prezentat o senzație de arsură la nivel oral, leziuni dureroase sau albe, probabil arsuri.

OBIECTIV

Investigarea efectelor secundare ale cannabis-ului administrat la nivel oral sub formă de spray în cazul pacienților cu scleroză multiplă (MS).

DESIGN

Un studiu observațional deschis de mici dimensiuni.

SUBIECȚI și METODE

O serie de 9 pacienți cu MS care au folosit un spray bucal cu cannabis cel puțin 4 săptămâni au fost rugați să permită o examinare orală. Pacienții au fost întrebați dacă au experimentat vreun simptom (uscăciune, gust rău, înțepături) asociat cu folosirea spray-ului. Examinarea bucală standardizată a fost efectuată cu ajutorul unei lămpi pentru stomatologie și, astfel, a fost înregistrată prezența oricărei leziuni bucale. În cazurile unde au fost constatate leziuni bucale, pacienții au fost sfătuiți să oprească administrarea spray-ului și să revină după 4 săptămâni pentru o reexaminare. Din motive de etică medicală, nu au fost efectuate biopsii la prima vizită.

REZULTATE

Dintre cei 9 pacienți invitați să participe la studiu, 8 au fost de acord. Toți au admis existența unei senzații de înțepătură ce însoțea utilizarea spray-ului bucal cu cannabis și 4 dintre pacienți aveau leziuni bucale albe vizibile în cerul gurii.

CONCLUZII

Deși leziunile albe observate erau aproape sigur arsuri, dispărând sau atenuându-se după oprirea administrării medicației cu cannabis, concentrația ridicată de alcool din spray-ul bucal cu cannabis ridică probleme în ceea ce privește folosirea orală de durată.

Journal: British Dental Journal – BRIT DENT J , vol. 203, no. 6, pp. 336-337, 2007Journal: British Dental Journal – BRIT DENT J , vol. 203, no. 6, pp. 336-337, 2007