Lupta împotriva durerii este la fel de veche ca însăși omenirea. Încă din anul 9000 înainte de Cristos, se cunosc brățări, coliere și alte podoabe din „minerale animate” ca magnetita sau chihlimbarul, pentru prevenirea sau tratarea durerilor de cap, artralgiei și a numeroase afecțiuni viscerale.

Metodele farmaceutice de suprimare a durerii sunt bine cunoscute și utilizate, dar pe termen lung sunt puțin utile, când efectele secundare sunt mai rele decât însăși problema în sine. Metodele electrice de suprimare a durerii devin din ce în ce mai eficiente și se dovedesc clinic a fi o modalitate viabilă de tratare a durerilor cronice și acute. Eficiența acestor metode este legată de buna cunoaștere a circuitelor neuronale ale transmisiei durerii și de modul în care semnalul electric le influențează.

Folosirea electricității pentru combaterea durerii este cunoscută din Antichitate, prima atestare scrisă fiind din anul 46 AD. Rezultatele actuale în combaterea electrică a durerii se datorează combinării fericite a descoperirii opioidelor interne (substanțe ce protejează corpul contra durerii, de zeci sau sute de ori mai puternice decât morfina, cel mai puternic analgezic farmaceutic), a teoriei lui Melzack și Wall care explică „cibernetica” perceperii durerii și mecanismul de „poartă a durerii” și lucrarilor profesorului Bruce Pomeranz din Toronto, neurolog proeminent, implicat în aflarea mecanismelor prin care acționeaza acupunctura și electrostimularea.

Rezultatele experimentale arată că timpul mediu de viață scurt al opioidelor interne (minute pentru enkefaline sau ore la beta-endorfină) poate fi compensat prin stimularea electrică corespunzătoare a zonelor proximale afecțiunii și a unor zone aflate la distanță. În acest fel se alină durerea pe perioade mergând de la zile la peste un an.

Stimularea electrică transcutanată a nervilor (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation TENS) este o tehnică simplă și neinvazivă de obținere a analgeziei (alinarea durerii), utilizată atât în clinici de profesioniști din domeniul sănătății, cât și acasă de cei ce au dureri. Prin intermediul unor electrozi așezați pe piele, un aparat portabil furnizează impulsuri de curent care activează anumiți nervi (uzual fibrele cu diametru mare tip Aß, pentru senzația de atingere). Se produce alinarea durerii într-un mod similar cu „dacă te-ai lovit, frecând locul dureros diminuezi senzația de durere”. Aplicând între 1 și 200 de impulsuri pe secundă, pe zona stimulată se simte senzația de furnicături și amorțește.

Poarta durerii„: activarea neuronilor de atingere inhibă transmiterea semnalului dureros de la neuronii cu fibre subțiri. Fenomenul este folosit la aparatele de stimulare electrică neuronală transcutanată (TENS).

Metoda este foarte populară, 250000 de aparate TENS se vând anual în SUA, datorită faptului că este neinvazivă, ușor de folosit și fără efecte secundare. Utilizatorul poate stimula zona atât cât dorește, fiindcă nu există supradoză sau efecte toxice. Efectele TENS sunt rapide, beneficiile stimulării simțindu-se imediat. În plus metoda este ieftină în comparație cu medicația analgezică pe termen lung (costul unui aparat fiind în jur de 100$).

Modul TENS de utilizare, în cazul unui electropunctor, este simplu. Se folosesc electrozii mari, umezi, pentru stimularea locală, de exemplu lombar de-o parte și de alta a zonei afectate. Folosind o frecvență joasă de stimulare se simt punctele sensibile din zonă (senzație de înțepătură), pentru un plasament optim al electrozilor. Stimulând apoi cu frecvența înaltă (30-100Hz), timp de câteva minute, se obține diminuarea durerii. Revenind la frecvența joasă (3-5 Hz) se poate constata că nu mai apare senzația de înțepătură. Dacă aceasta persistă se reia stimularea cu frecvența mare. De reținut că stimularea cu frecvența mare diminuează rapid durerea, dar efectul nu rezistă mult în timp, de aceea după stimularea cu frecvența mare se stimulează locul cu frecvența mică timp de 5 minute. Stimularea cu frecvența joasă este cea care generează endorfine în corp, iar efectul de diminuare a durerii durează mult mai mult în timp.