Sursa: medicalmarijuana.com

 Există deja numeroase evidențe privind rolul interacțiunilor mediate de către receptorii canabinoizi CB1, CB2, în ceea ce privește neuropatologia și progresul sclerozei multiple (MS) și a sclerozei laterale amiotrofice (ALS). În ciuda acestor dovezi, utilizarea clinică a canabinoizilor pentru tratamentul acestor afecțiuni este încă limitată de către psihoactivitatea THC-ului. Din acest motiv, CBD-ul ar putea juca un rol major în astfel de terapii, nu numai datorită lipsei de psihoactivitate, dar și a pragului ridicat de toleranță în cazul ființelor umane.

De menționat însă că există și studii de factură mai recentă, care arată că sub forma neactivată termic, acidă (THCA, CBDA, CBGA) a canabinoizilor, acționează asupra unor alte categorii de receptori, cum ar fi GPR55, GPR18, 5HT1A, etc, cu efecte similare (neuroprotectoare, antioxidante, homeostatice) cu ale canabinoizilor carboxilați (CBD, THC). Totuși, cantitățile necesare par a fi mai ridicate, fapt care însă nu contează prea mult dată fiind lipsa totală de psihoactivitate ale acestor canabinoizi, sub formă acidă.

Eficiența cea mai ridicată în cazul tratamentului acestor afecțiuni, pare a fi dată de către canabidiol (CBD/CBDA), deși ameliorarea unor simptome exte exercitată și de către tetrahidrocanabinol (THC/THCA).

Sunt folosite deja (deocamdată nu și în Romania) astfel de produse pe bază de THC/CBD, sub formă de spray penru aplicare oro-mucosală, Sativex, cu rezultate bune în tratarea și ameliorarea afecțiunilor  neurodegenerative.