Interacțiunea nanoparticulelor de argint cu virusul Tacaribe.

J.L. Speshock, R.C. Murdocl, L.K. Braydich, A.M. Schrand, S.M. Hussain

 

Sumar

Această cercetare s-a focalizat pe interacțiunea dintre nanoparticulele de argint și un arenavirus, Tacaribe, pentru determinarea influenței asupra multiplicării virale. În mod surprinzător, în cazul acestui virus, tratarea lui cu nanoparticule de argint înainte de infecție a ușurat pătrunderea lui în celulă, însă producerea de ARN viral și eliberarea de noi viruși a fost semnificativ redusă.

Inhibarea replicării virale trebuie să aibă loc în timpul fazei timpurii de replicare, căci, chiar dacă tratamentul post infecție cu nanoparticule de argint este foarte eficient, adăugarea postinfecțioasă de nanoparticule de argint este eficientă doar dacă este administrată în primele 2-4 ore de la infecție (n.n.: aceasta arată că, în anumite cazuri, mai ales atunci când se cunoaște sursa unei posibile infecții, argintul coloidal poate fi utilizat în scop profilactic pentru reducerea impactului respectivei boli infecțioase).

 

Rezultate:

Nanoparticulele de argint au arătat o toxicitate moderată (25%) asupra celulelor, după 24 de ore de la expunere, în cazul nanoparticulelor de 10 nm la concentrația de 50 ppm. Nanoparticulele de 10 nm, acoperite cu polizaharide, nu au arătat nicio toxicitate în primele 24 de ore. Totodată, nanoparticulele cu dimensiuni mai ridicate, de 25 nm, nu au prezentat toxicitate semnificativă nici în cazul în care erau acoperite și nici în cazul în care nu erau acoperite.

 

 

 

Incubarea virusului cu nanoparticulele de argint, cu o oră înaintea infecției, au arătat rezultate spectaculoase: în cazul celor de 10 nm neacoperite, la concentrații de peste 25 ppm nu au mai existat replici virale detectabile; în cazul nanoparticulelor acoperite cu polizaharide, fie de 10 nm, fie de 25 nm, nu au mai fi putut fi detectate replici virale la concentrații de peste 50 ppm sau mai mari. Nanoparticulele neacoperite de 25 nm nu au avut un efect inhibitor semnificativ. TCRV este un tip de virus al cărui mecanism de replicare și ale carui proteine sunt similare cu cele ale virusurilor hemoragice extrem de virulente Junin, Machupo, Guanarito și Sabia și, de aceea, cel mai probabil că nanoparticulele de argint vor putea favoriza și inhibarea replicării acestor virusuri (n.n.: în condițiile arătate mai sus).

Cele mai bune rezultate au fost înregistrate la aplicarea tratamentului fie profilactic, fie în primele 4 ore după infecție, însă inclusiv aplicările în interval de 12-24 ore au arătat o reducere semnificativă a conținutului viral, cu creșterea acestuia după finalizarea ciclului de multiplicare de 8 zile (n.n. – fapt care arată că aceste tipuri de tratamente trebuie continuate în anumite cazuri chiar și după dispariția primelor simptome, mai ales în cazul unor afecțiuni extrem de virulente).