Acest test este orientativ,dar poate da indicații asupra stabilității unui produs de tipul argintului coloidal. În cazul argintului coloidal, el se bazează pe afinitatea argintului față de clor, deoarece particulele de argint, la dimensiuni foarte mici (sub 2nm), se comportă în mod similar cu ionii de argint și reacționează foarte puternic cu clorul (sarea de bucătărie fiind clorura de sodiu), formând un precipitat albicios de clorură de argint.

Testul propriu-zis:

Într-un pahar mic, transparent, se toarnă o cantitate de 20-50 ml de argint coloidal sau ionic, sau.. cum o fi el. Peste acesta se adaugă gradat sare de bucătarie, agitându-se conținutul. Argintul coloidal nestabilizat, incolor sau gri, având particule mici, chiar și la adăugarea unei cantități mici de sare, va deveni opalescent, albicios, într-o măsură mai mică sau mai mare, în funcție de conținutul ionic. Opalescența va crește gradat, cu atât mai repede cu cât conținutul ionic este mai ridicat.

În cazul în care conținutul ionic este semnificativ mai scăzut, este posibil să apară și alte modificări de culoare, uzual spre galben, roșiatic, etc.

Pentru argintul coloidal de culoare galbenă, brună sau portocalie, testul nu este neapărat relevant, deoarece dacă el a fost depozitat o perioadă suficient de mare de timp astfel încât tot conținutul ionic să se depună sau să se alipească la particulele existente, modificările de nuanță nu sunt foarte evidente. Acest fenomen se petrece din cauza creșterii foarte mari a potențialului Zeta în timp. Dacă însă el este proaspăt fabricat, atunci el își va schimba culoarea în culori derivate din cea inițială, iar în final va deveni și el opalescent, cu tente galbene, roșiatice, brune.

Uneori, așa cum am mai arătat, poate fi relevantă măsurarea conductivității suspensiei, deoarece există produse ieftine, care (fie că este declarat pe etichetă fie că nu) folosesc pentru prepararea suspensiilor apa de izvor, rezultând astfel concentrații TDS de sute de ppm, deși concentrația de argint declarată este doar (de exemplu) 20 ppm. În general, cu o anumită variabilitate, concentrația TDS poate fi mai mică sau mai mare, dar nu mai mică de 25% din ceea ce este declarat ca și concentrație, și nu mai mult de 100% din ceea ce este declarat ca și concentrație, abateri mai mari în minus însemnând o concentrație scăzută de ioni și o apă distilată de bună calitate, iar abateri mari în plus însemnând prezența altor substanțe.

 

Notă: Modificarea nuanței argintului coloidal transparent/gri în opalescent este o modificare subtilă, mai ales în cazul unor concentrații reduse de argint. A se nota că este posibil ca anumite persoane să nu o poată percepe (am întâlnit astfel de cazuri), nici chiar atunci când privesc flaconul de test în lumina transmisă, fie spre un bec, fie la lumina zilei. De aceea, testul respectiv a fost menționat doar cu caracter orientativ. Testele corecte se pot realiza doar în laboratoare specializate.

 

 

Test reactivitate sare Protect transparentTest comparativ de reactvitate (înainte/după) pentru AquaNano Protect incolor. Se poate observa în paharul din dreapta ușoara virare spre opalescent a dispersiei. A se nota că în cazul unor condiții de iluminat nefavorabile sau în cazul persoanelor care nu percep corect nuanțele culorilor, această modificare nu este sesizată cu ochiul liber. Menționăm aceasta pentru că am întâlnit persoane care ne-au specificat că au făcut acest test asupra argintului coloidal Protect incolor și nu au observat nicio modificare. În mod surprinzător pentru ele, atunci când am fotografiat testul făcut asupra exact a aceluiași produs (din același flacon) pe care l-au testat, au realizat că deși în poză văd diferența, cu ochiul liber nu o pot vedea. Nici noi nu înțelegem…