Un element important în prepararea hidromelului este apa utilizată. Nu se recomandă folosirea apei distilate sau demineralizate, deoarece este o apă săracă în elemente minerale și nutritive cum ar fi potasiul, calciul, sodiul și magneziul, necesare drojdiilor pentru o bună fermentație. Pentru a obține un hidromel de calitate, este recomandat să folosim o apă curată, de izvor (eventual, îmbuteliată) sau, cel puțin, o apă de robinet bine filtrată (dar nu demineralizată prin osmoză inversă), lipsită de mirosul de clor sau de alte mirosuri care ar putea afecta savoarea și mirosul produsului final.

 

Se prepară mustul de miere prin dizolvarea mierii într-o cantitate potrivită de apă care trebuie să aibă temperatura doar cu 5-6°C mai mare decât temperatura mierii pentru o dizolvare mai ușoară. La o zi sau două după inocularea drojdiei hidratate se adaugă și 0,45 g de carbonat de potasiu la 4 litri de must de miere pentru a menține pH-ul în jurul valorii de 3,4 – 3,5 pe parcursul procesului de fermentație.

 

Sunt trei metode pentru prepararea mustului de miere, prin amestecarea mierii în apă: metoda fierberii, metoda pasteurizării și metoda care nu folosește încălzirea. Fiecare dintre aceste trei metode are atuurile și dezavantajele ei și rămâne la alegerea fiecăruia ce metodă pune în practică.