de Tarah Michelle Cech
 

S-au publicat mai multe studii asupra efectelor anti-tumorale și anti-cancerigene ale uleiurilor esențiale. Se pare că cercetarea s-a focalizat asupra a câtorva uleiuri cu o istorie lungă în utilizarea medicală: Tămâia, Smirna și Citronella sunt exemple. Rezumatele studiilor sunt disponibile prin Pub Med la pubmed.org, unde o căutare pentru ”essential oil cancer” dă sute de rezultate.

Linalolul, prezent în uleiul de lavandă și în alte uleiuri, reduce viabilitatea celulelor canceroase de la nivelul ficatului

Linalolul a fost supus numeroaselor studii investigând efectele sale anxiolitice (anti-stres). Inhalarea linalolului extras din uleiurile esențiale naturale conduce la un comportament agresiv redus, scade răspunsul la stres  și îmbunătățește somnul.

Acum, într-un studiu tocmai publicat în Journal of Chemico-biological Interactions, cercetătorii de la American University of Beirut s-au focalizat asupra unui constituent natural specific al multor uleiuri esențiale: linalolul. Linalolul este ”dulceața” multor uleiuri: lavanda este probabil uleiul cel mai cunoscut care conține linalol, deși această substanță se găsește în multe alte specii de plante. Unul dintre chemotipurile uleiului esențial de cimbru este numit c.t. (pentru ”chemotip”) linalol, însemnând că această varietate particulară de cimbru are un procent ridicat de linalol.

Linalolul omoară celulele canceroase la o concentrație foarte scăzută

În acest studiu, s-a descoperit că linalolul obținut din distilarea uleiului esențial de coriandru scade viabilitatea liniei de celule HepG2, celule de cancer la ficat, folosite în întreaga lume pentru cercetarea privitoare la cancer. Coriandrul a fost ales ca un condiment și se știe că are calități medicinale impportante. Linalolul a inhibat replicarea acestor celule de cancer la ficat. O concentrație de 0,4 micromoli a inhibat replicarea a 50% dintre celule, o concentrație de 2 micromoli a inhibat replicarea a 100% din celule, distrugând astfel cancerul.

Acum, nu spunem că suntem aici cercetători de vârf, dar am făcut totuși ceva chimie în școală. Se pare că este vorba despre o cantitate excepțional de mică de linalol, 1 mol de linalol are 154 de grame. Asta înseamnă că 0,000308 grame de linalol pe litru de soluție cu linia de celule.

Dat fiind faptul că majoritatea speciilor de Lavandă produc un ulei esențial conținând între 30 și 40% linalol, este uimitor. 25 de picături de ulei esențial de lavandă eliberează în jur de 0,3 grame de linalol. Acesta este ușor absorbit când este aplicat local. Unii aromaterapeuți sunt de părere că uleiul de lavandă este, de asemenea, sigur pentru ingerat în cantități mici.

Acesta este rezumatul disponibil:

Studiu: Linalolul reduce viabilitatea celulelor HepG2 prin inhibarea complexelor mitocondriale I și II, sporind speciile de oxigen reactiv și reducând nivelurile de ATP și GSH

Usta J, Kreydiyyeh S, Knio K, Barnabe P, Bou-Moughlabay Y, Dagher S.
Department of Biochemistry, Faculty of Medicine, American University of Beirut, Beirut, Lebanon.

Coriandrul este folosit ca un condiment pentru asezonarea specialităților mediteraniene și un remediu pentru multe probleme. În acest studiu s-a testat efectul biochimic ale componentelor uleiului său esențial, în particular linalolul, componentul său principal. Extracția uleiului s-a făcut prin distilarea cu apă a semințelor de coriandru. Diferitele componente au fost identificate prin cromatografia de gaz cuplată cu spectroscopia de masă. 

 

Efectul variatelor componente ale uleiului asupra viabilității diferitelor linii de celule (HepG2, Caco2, NIH3t3, MCF7 and Hek293) a fost examinat folosind testul MTT. Linalolul a fost componentul cel mai puternic și linia de celule HepG2 a fost cea mai sensibilă. O scădere de 50% și de 100% a viabilității celulelor HepG2 a fost obținută la 0,4muM și 2 muM linalol, respectiv. În vreme ce niciunul dintre ceilalți componenți nu a exercitat un efect semnificativ la concentrații mai scăzute de 50muM, myrcenul și nerolidolul, analogii structurali ai linalolului, au fost mai puternici la 100 muM decât ceilalți componenți, reducând viabilitatea celulelor HepG2 la 26%.

Efectul biochimic al linalolului asupra mitocondriilor izolate din HepG2 a evidențiat o inhibare dependentă de concentrație a activităților complexe I și II ale lanțului respirator și o scădere dependentă de timp a nivelului de ATP. În plus, s-a obținut o scădere dependentă de timp a nivelului glutationului (GSH) și în reducerea nitro-albastru tetrazoliu, indicând creșterea generări de specii reactive de oxigen (ROS). Tratamentul în prealabil cu antioxidanți: N-acetyl cisteină (2mM), Trolox (100muM) și diferiți flavonoizi (50muM) a fost parțial protector împotriva moartea celulară indusă de linalol; răspunsul cel mai eficient a fost cel al rutinei și apigeninei care au restaurat 91% din viabilitatea celulelor HepG2. 

Așadar, s-a raportat o reducere a viabilității celulelor HepG2 provocată de linalol și a fost indentificată mitocondria ca o posibilă țintă pentru locul de acțiune al linalolului, inhibând complexele I și II și reducând ATP-ul. În plus, linalolul a sporit speciile reactive de oxigen și a redus nivelul GSH.