Odată cu studiile recente referitoare la beneficiile la fibrelor izolate și cu revistele care susțin dieta bogată în fructe și legume, este clar acum că sunt componente într-o dietă bazată pe plante, altele decât nutrienții tradiționali, care pot reduce riscul de cancer. În versiunea actualizată din anul 2000 a Dietary Guidelines for Americans, USDA recomandă consumul multor fructe și legume (atenție să nu fie modificate genetic, n.trad.) pentru că ele oferă nu numai vitamine, minerale și fibre, dar și alte substanțe numite de experți ”fitochimice”.

Steinmetz and Potter într-un studiu din 1996 au identificat mai mult de o duzină de clase ale acestor substanțe chimice biologic active ale plantelor. O listă a acestor substanțe fitochimice poate fi consultată în Journal of the American Dietetic Association și include substanțe importante familiare, precum indol-3-carbinolul, compușii din usturoi, izoflavonele, saponinele, fitosterolii, limonenul, lutein licopenul și flavonoidele. Steinmetz and Potter au descoperit în majoritatea acestor studii (cel puțin 22 de studii pe animale), că animalele hrănite cu mai multe vegetale sau fructe au avut mai puține tumori, tumori mai mici, mai puține metastaze, mai puține deteriorări ale ADN-ului, niveluri mai ridicate de enzime implicate în detoxificarea de agenți cancerigeni, sau alte rezultate care indică un risc mai scăzut de cancer. Un fapt și mai important, substanțele fitochimice din fructe și vegetale se pare că stimulează longevitatea.

Limonenul, nu doar din lămâi

Conținutul de Limonen al uleiurilor esențiale selectate
Ulei esențial % Limonen
Grapefruit 95.12
Citrus tangerina 94.62
Portocală 91.40
Mandarină 72.36
Lămâie 65.44
Canarium luzonicum 50.50
Lămâie verde (lime) 49.01
Bergamotă 40.39
Ledum 23.34
Mărar 21.26
Piper negru 17.42
Tămâie 16.40
Brad 15.80
Neroli 15.64
Mentă creață 15.16
Mirt 10.54
Pin 10.25

O substanță fitochimică de importanță particulară în prevenirea cancerului este d-limonenul (cunoscut, de asemenea, ca limonen). Limonenul este un compus natural, larg răspândit, nontoxic, prezent în citrice, condimente, ierburi și în unele uleiuri esențiale de conifere. Stoarcerea cojilor de portocală și lămâie și colectarea reziduului uleios, duce la obținerea unei cantități de limonen. De fapt, uleiurile esențiale de grapefruit, mandarină și portocală conțin peste 90% limonen.

S-a descoperit în aproape 100 de studii pe animale și oameni că această terpenă monociclică previne cancerul, oprește progresul cancerului și distruge și destramă cancerul. S-a arătat că limonenul este activ împotriva mai multor tipuri de tumori, incluzând pe cele mamare, ale pielii, ale plămânilor, ale ficatului și ale esofagului la rozătoare și ale colonului și mamare la om. Introducerea limonenului în dietă este o alegere sănătoasă care ajută la promovarea ciclurilor normale de viață celulară.

Celulele normale scăpate de sub control: metabolismul în cazul cancerului

Pentru a înțelege funcția limonenului în promovarea ciclurilor normale de viață celulară, trebuie mai întâi să discutăm despre evenimentele care conduc la cancer.

Toate celulele suferă mutații. Bruce Ames de la Universitatea Berkeley din California estimează că tiparul ADN al fiecărei celule din corpul uman este atacat de radicalii liberi de peste 10000 de ori pe zi. Cu timpul, acest atac al radicalilor liberi poate crea mutații ale ADN-ului care pot converti o celulă normală într-o celulp canceroasă.

Mutațiile pot fi provocate de agenți din mediul înconjurător, produse toxice ale metabolismului, sau pot apărea spontan (curios!!!, n. trad.). După cum s-a spus anterior, anumiți factori de risc din mediu sunt cunoscuți că promovează sau cauzează mutații. Corpul are o metodă de a distruge celulele mutante. Această metodă este numită moartea celulară programată sau apoptoza. Apoptoza se petrece cu toate celulele, mutante sau normale. Ea permite celulelor să aibă doar un număr finit de diviziuni, înainte de a muri. Moleculele pentru comunicarea intercelulară, situate la suprafața celulei, și secrețiile din mediul celular permit conștientizarea de către fiecare celulă a ciclului ei de viață. 

Celulele mutante devin o amenințare atunci când moartea celulară programată nu este realizată, permițând celulelor mutante să crească și să se dividă la nesfârșit și haotic până ce ajung să invadeze corpul.

În vreme ce procesul formării excrescențelor canceroase este foarte complex, experții sunt în general de acord că sunt trei stadii în formarea celulelor canceroase: începutul, promovarea și metastazele finale.

La început, celula este pervertită astfel încât devine nemuritoare. O pierdere sau un câștig al unei funcții, aspect negăsit într-o celulă normală, face ca celula să trăiască peste moartea sa programată.

Apoi, în timpul stadiului de promovare, celula este transformată și nu mai acționează ca o celulă normală. Celula transformată este nerestricționată atât în ceea ce privește viața, cât și localizarea. Proteinele numite grupul farnsyl, prezente în peretele celular exterior, provoacă probleme în comunicarea intercelulară. Celulele se vor multiplica necontrolat, aglomerându-se literal pe celulele vecine. 

Al treilea stadiu și cel final este metastaza. Aici, celulele canceroase nu mai sunt localizate la nivelul unei tumori. În schimb, ele intră prin vasele sanguine și ganglionii limfatici, generând noi focare canceroase în corp. Aceste noi focare încep să consume stocul de energie disponibilă. Pe măsură ce cancerul progresează, corpul este literal devorat de viu de celulele canceroase scăpate de sub control.

Limonenul: Oprind cancerul de la început

Procesul cancerigen este rapid și adesea se desfășoară neobservat până când trebuie luate măsuri drastice. Cheia este prevenirea cu agenți chimiopreventivi precum limonenul. S-a dovedit în numeroase studii pe animale și pe oameni că fitonutrientul limonen stopează cancerul în cele trei stadii ale sale: început, promovare și metastaze. Majoritatea studiilor clinice pe animale, peste 50 de studii, susțin faptul că limonenul inhibă puternic începutul creșterii canceroase. Cu alte cuvinte, limonenul ajută la prevenirea declanșării cancerului. Mai mulți cercetători ai limonenului au concluzionat că limonenul este cel mai activ în stadiul de început al cancerului. În 1991, un studiu randomizat, controlat placebo, făcut de cercetătorii de la Universitatea Minnesota, Wattenberg și Coccia, a examinat efectele administrării de 0,2 ml limonen la cobai cu o oră înainte de administrarea unei substanțe cancerigene NNK de două ori pe săptămână, vreme de 8 săptămâni. La sfârșitul celor 28 de săptămâni, s-a examinat creșterea tumorală a cobailor. Grupul de cobai care a primit limonen a prezentat mai puțin de o treime (<33%) din tumorile canceroase prezente la grupul de control. Descoperirile lui Wattenberg și Coccia au fost în acord cu alte 11 studii clinice conduse de alți cercetători. 

Studiile mai timpurii, făcute de Hombureger în 1971 și VanDuuren în 1976 au relevat faptul că limonenul inhibă inițierea cancerului de piele. Studiile ulterioare făcute de Wattenberg în 1983, Elegbede în 1984, Elson în 1988, Russin în 1989 și Moore și Maltzman în 1991, au confirmat aceste descoperiri timpurii. În 1991, Wang a descoperit că limonenul a prevenit cancerul mamar la rozătoare. În două studii separate (1985 și 1989), Wattenberg a descoperit că limonenul inhibă inițierea tumorilor la plămâni și la esofag. Cercetările ulterioare (Esther și ceilalți, 1998; Esther și ceilalți, 1998, Rnjit și ceilalți, 1999; Uedo și ceilalți, 1999) au arătat că limonenul inhibă formarea cancerului prin creșterea nivelurilor fazei 11 a enzimelor ficatului care leagă o mare varietate de substanțe carcinogene pentru a forma conjugați mai puțin toxici care sunt gata să fie eliminați de sistemele digestiv și respirator. 

Limonenul stopează începutul și progresarea cancerului

Abilitatea limonenului de a inhiba stadiul de început/progresare a cancerului este bine documentat. În 1989, cercetătorii Maltzman, Hurt, Elson, Tanner și Goul de la Universitatea Wisconsin au hrănit șobolani cu substanța cancerigenă NMU timp de o săptămână înainte de administrarea limonenului. La sfârșitul celor 23 de săptămâni, cercetătorii au descoperit că șobolanii care au primit limonen în timpul stadiilor cele mai timpurii ale cancerului (stadiul de progresare) au avut cu aproximativ 50% mai puține tumori mamare per șobolan, comparativ cu grupul de control. Aceste descoperiri au fost confirmate de Elson și ceilalți, 1988; Crowell și ceilalți, 1991; moore și ceilalți, 1991 și Crowell și ceilalți, 1994.

Cercetătorii au descoperit mai târziu că limonenul inhibă progresarea celulelor canceroase prin stoparea atașării proteinei numită grupul farnesyl de suprafața celulei miutante, astfel reducând răspândirea mortală a proastei comunicări de la celulă la celulă. De asemenea, limonenul permite moleculei mutante să iasă din celulă și să fie distrusă înainte de a deveni canceroasă (Schafer și ceilalți, 1992, Kato și ceilalți, 1992, Crowell și ceilalți, 1992).

Limonenul reduce dimensiunea tumorii și blochează formarea metastazelor

Limonenul nu doar că stopează creșterea cancerului și împiedică extinderea cancerului, dar s-a dovedit pe animale că produce și regresia tumorilor existente. Elgebede și ceilalți din Universitatea Wisconsin au condus un studiu clinic în 1986 pentru a evalua efectul anticancerigen al limonenului împotriva tumorilor induse de substanțe carcinogene. Șobolanilor li s-a administrat continuu DMBA, până s-a detectat o masă tumorală mare. Apoi, șobolanilor li s-a administrat o dietă cu 10% limonen timp de 21 de zile. Cercetătorii au descoperit că limonenul a provocat o regresie cu 80% a tumorilor mamare. Studiile ulterioare au confirmat rezultatele lui Elgebede (Haag și ceilalți, 1992; Jirtle și ceilalți, 1993; și Chander și ceilalți, 1994).

Cum folosește corpul nostru limonenul

O echipă de cercetare de la Universitatea Wisconsin s-a format în 1994 pentru a face legătura între beneficiile anticancerigene ale limonenului la șobolani cu beneficiile la om. Crowell și ceilalți au administrat pe cale orală la oameni 100 mg/kg de limonen. Au fost luate mostre de sânge în trei momente diferite și au fost analizate pentru evaluarea metaboliților limonenului cu ajutorul unui cromatograf de gaze/spectrometru de masă. Metaboliții au fost apoi comparați cu metaboliții la șobolani, evaluați în studiile anterioare. Crowell și ceilalți au concluzionat că metabolizarealimonenului la șobolan este asemănătoare cu cea de la om, atât în ceea ce privește metaboliții specifici formați, cât și în ceea ce privește timpul în care aceștia s-au format. Aceste rezultate sugerează că limonenul va avea beneficii similare în tratarea cancerului la om. Și faptul că limonenul nu a cauzat nicio toxicitate la om, nici în doze mari de 100 mg/kg corp, evidențiază potențialul enorm al limonenului în terapia remisiei cancerului.

Limonenul și pacienții cu cancer avansat

Vigushin și grupul său de cercetători de la departamentul de oncologie de la Charing Cross Hospital din Londra au fost primii care au studiat ăn 1998 d-limonenul pe pacienți cu cancer în stadiu avansat. Prima parte a studiului (faza 1) s-a focalizat pe investigarea toxicității și a dozei maxim tolerată de către pacienți cu tumori solide în stare avansată. Doza maximă tolerată a fost de 8 grame/m2 sau 16 grame/zi. Partea a doua a studiului (faza 2) s-a focalizat pe efectul anticancerigen al d-limonenului asupra pacienților cu cancer mamar și de colon. Cercetătorii au avut rezultate promițătoare: un răspuns parțial în cazul unui pacient cu cancer mamar, la 16 grame pe zi, s-a menținut 11 luni. Trei pacienți cu cancer de colon au prezentat stabilizarea bolii prin administrarea de d-limonen mai mult de 6 luni. Primul din cei trei nu a avut nicio progresare măsurabilă a cancerului timp de 9 luni la o doză de 1 gram pe zi. Vigushin și colegii au fost intrigați că pacientul cu cancer mamar a răspuns atât de bine când doza pe care o lua era aproape de cinci ori mai mică decât doza eficientă minimă stabilită în urma studiilor pe animale. 

Unealta de supraviețuire

Limonenul este o substanță fitochimică naturală care s-a dovedit că are beneficii chimiopreventive și chimioterapeutice pentru oameni și animale. Dovezile copleșitoare subliniază beneficiile suplimentării dietei cu 5 ml de limonen pe zi, împreună cu o dietă bogată în fructe și legume, pentru a adăuga ani de zile la viața unui om. Studiile epidemiologice precum și studiile clinice susțin această alegere ca stil de viață pentru o viață lungă, productivă, lipsită de cancer.