În timpul sarcinii, îngrijirea personală este mai importantă ca oricând. Uleiurile esențiale pot fi de ajutor în această direcție, fiind utile pentru tratarea unor simptome neplăcute din timpul sarcinii. Vergeturile, edemele, oboseala, durerile de cap și greața sunt obișnuite în timpul sarcinii și pot fi tratate cu ajotorul aromaterapiei, care vă poate ajuta să vă păstrați și o atitudine pozitivă, în special atunci când vă simțiți mare cât casa.

Deoarece uleiurile esențiale sunt ingredientele principale în produsele aromaterapeutice, experții recomandă să nu fie folosite în primul trimestru de sarcină. În trimestrele al doilea și al treilea, unele uleiuri esențiale sunt sigure de utilizat, deoarece copilul este mai dezvoltat. Uleiurile esențiale ce pot fi utilizate în siguranță în timpul sarcinii includ ylang-ylang, mușețel și lavandă, care sunt calmante, relaxante și ajută la un somn odihnitor. Uleiurile esențiale de evitat în timpul sarcinii includ salvia, cuișoarele, rozmarinul și scorțișoara, toate acestea putând provoca contracții.

Totdeauna consultați doctorul înainte de a utiliza orice uleiuri esențiale în timpul sarcinii.

Uleiuri sigure în timpul sarcinii

1. Eucaliptul

Acest ulei este foarte bun dacă vă simțiți înfundată, putând îndepărta ușor simptomele congestiei respiratorii. În plus, eucaliptul acționează ca antiviral, antiseptic și antiinflamator.

2. Lavanda

Lavanda este sigură de utilizat după săptămâna a 12-a de sarcină. Fiind capabilă să înlăture durerea din timpul sarcinii și să reducă retenția de apă, lavanda aduce o stare de calm, relaxare și vă ține într-o stare de echilibru.

3. Neroli

Pentru cele care suferă de anxietate sau de stări nervoase, se spune că uleiul esențial de neroli poate să le relaxeze și să le calmeze. În plus, neroli susține regenerarea celulelor cutanate, așa încât vă poate ajuta să arătați și bine.

4. Chiparos

Chiparosul este sigur de utilizat după luna a 5-a de sarcină. Poate ajuta în caz de vene varicoase, glezne umflate și hemoroizi.

5. Ylang-ylang

Acesta este un ulei care este bine să-l aveți ăn timpul sarcinii. Nu numai că este un afrodisiac, dar, de asemenea, reduce tensiunea sanguină și aduce o stare de confort femeilor care se simt tensionate sau stresate în timpul sarcinii.

6. Tea-tree

Uleiul de tea-tree poate fi utilizat în timpul sarcinii, dar nu în travaliu. Proprietățile sale antifungice și antivirale ajută la îndepărtarea disconfortului implicat în sarcină.

7. Portocala

Uleiul de portocală vă poate face să vă simțiți fericite, aducând o stare de calm și bine.

Lista uleiurilor esențiale sigur de a fi utilizate în trimestrul al doilea și al treilea de sarcină: ylang-ylang, tea-tree, portocală dulce, mentă, santal, lemn de trandafir, trandafir otta, petitgrain, patchouli, neroli, mandarină, lime, lemongrass, lămâie, lavandă, grapefruit, ghimbir, geranium, eucalipt, mușețel roman, bergamotă și busuioc.

Lista de uleiuri esențiale nerecomandate în timpul sarcinii: pelin, wintergreen, tonka, cimbru, vetrice, măghiran, sabina, sassafras, ruta, rozmarin, pătrunjel, sovârv, nucșoară, muștar, artemisia vulgaris, sulfină, boabe de ienupăr, isop, hrean, iarba mare, coriandru.

10 probleme în sarcină și tratarea lor cu uleiuri esențiale

1. Indigestia

Luați 3-5 picături de amestec de mentă, ghimbir și santal, amestecate în părți egale. Masați acest amestec pe stomac și pe tălpile picioarelor. Această rețetă este și mai eficientă când și inhalați puțin din acest amestec.

2. Arsuri la stomac

Pentru calmarea imediată a arsurilor la stomac amestecați o picătură de ulei de mentă într-un pahar cu lapte de migdale și beți. Altă opțiune este, dacă o tolerați, să amestecați o picătură de ulei de mentă într-un pahar cu apă și să beți pe parcursul zilei. Consultați doctorul înainte de a ingera uleiuri esențiale.

3. Greața matinală

Preparați un amestec de uleiuri esențiale de lavandă, santal și ghimbir cu ulei de cocos și masați-l pe abdomen. Puneți o picătură de ulei de ghimbir, lime și apă și amestecați cu miere sau stevie. Consumați acest amestec de până la două ori pe zi.

4. Greață

O picătură de mentă sublingual sau masată pe abdomen și tălpile picioarelor poate înlătura greața aproape instantaneu.

5. Lipsă de somn și insomnie

Pentru a scăpa de insomnie, puteți masa câteva picături de lavandă pe tălpi. Alternativ, pulverizați puțină lavandă în așternut pentru un somn bun și odihnitor.

6. Durere în spate și durere de picioare

Relaxați-vă într-o baie fierbinte cu 2-3 picături de ulei de lavandă sau ylang-ylang pentru înlăturarea durerii musculare. Totuși, uleiul de lavandă trebuie folosit doar ocazional în primul trimestru de sarcină pentru că poate stimula contracțiile. Masați câteva picături de geranium, amestecate cu un ulei de bază, pe încheieturile dureroase.

7. Edeme și retenție de apă

Puneți câte o pictură de grapefruit, lămâie și/sau lime într-un pahar cu apă și beți 1-2 litri din acest amestec pe parcursul zilei. Puteți de asemenea să utilizați un amestec de 4-6 picături de lavandă, lămâie, ghimbir și geranium într-un flacon cu roll-on, amestecate cu un ulei de bază, cum ar fi cel de cocos, și aplicați pe tălpi și glezne de două ori pe zi. Este preferabil să faceți aceasta spre sfârșitul zilei.

8. Vergeturi

Amestecați câte 4 picături de helichrysum, tămâie, lavandă și vitamina E din 6 capsule, în 30 ml de ulei de cocos. Păstrați amestecul într-o sticluță. Masați acest amestec pe zona stomacului, pe sâni și coapse, în fiecare dimineață și seară după fiecare trimestru, pentru a trata vergeturile.

9. Hemoroizi

Amestecați câte o picătură de lavandă, chiparos, măghiran, cu 5 picături de geranium și o lingură de ulei de cocos. Aplicați acest amestec pe hemoroizi pentru un efect imediat. De asemenea, puteți să puneți acest amestec într-o baie de șezut.

10. Infecție cu drojdii

Puneți câteva picături de tea-tree, lavandă și 2 linguri de săruri de baie într-o baie de șezut și stați 10 minute.

Uleiuri esențiale de ajutor în problemele tipice ale sarcinii

Pentru sistemul digestiv

2-3 picături de mentă într-un ulei de bază și masați pe abdomen.

Pentru curățarea sinusurilor

Amestecați uleiurile esențiale de mentă, dafin, eucalipt, lămâie, niaouli și ravensara. Puteți adăuga câteva picături într-un vaporizator și să răspândiți în casă. Alternativ, puneți câteva picături în palmele făcute căuș și inhalați. De asemenea, puteți aplica acest amestec direct pe piept.

Pentru o stare de spirit bună, echilibru hormonal și emoții pozitive

Acest amestec conține uleiuri esențiale de brad, camfor, molid, tămâie și vetrice. Pentru a stabiliza fluctuațiile emoționale, puteți masa acest amestec pe piept și la încheieturile mâinilor sau să-l vaporizați peste zi.

Pentru sănătatea musculaturii spatelui și a picioarelor

Amestecul conține camfor și uleiuri esențiale de vetrice, mentă, mușețel, eucalipt și helichrysum. Amestecați ingredientele în părți egale și masați în zonele în care aveți dureri pentru a obține un efect natural de răcorire.

Pentru un somn de noapte odihnitor

Acest amestec calmant conține, măghiran, lavandă, mușețel roman, lemn de santal, ylang-ylang și vanilie. Difuzați acest amestec înainte de culcare sau stropiți perna cu o picătură sau două. Alternativ, masați pe tălpile picioarelor pentru un efect imediat.

Pentru un ten sănătos și elastic

Amestecați uleiuri esențiale de helichrysum, geranium și tămâie în părți egale cu 30 ml de ulei de bază, cum ar fi cel de cocos. Masați 1-2 picături din acest amestec pe abdomen și picioare.

Pentru funcționarea sănătoasă a venelor anusului și rectului

Această combinație de uleiuri esențiale poate regenera țesuturile delicate ale anusului și rectului. Amestecați mentă, tămâie, măghiran, mușețel roman, ghimbir și portocală dulce în părți egale cu puțin ulei de cocos. Aplicați pe zonele cu probleme, după necesități.

Îndepărtarea stresului și regenerarea mușchilor tensionați

Acest amestec calmant conține uleiuri de ghimbir, portocală dulce, mușețel roman, măghiran, cilantro, mentă și eucalipt. Masați umerii, gâtul și zona lombară cu acest amestec pentru un efect de reîmprospătare și relaxare.

Alte rețete cu uleiuri esențiale pentru o sarcină mai puțin problematică

Rețeta 1- Grețuri matinale

Puneți 4-6 picături de ulei de spearmint într-un pulverizator și pulverizați lângă pat. Uleiul de spearmint (mentha spicata) este mai blând decât cel de mentă piperată (peppermint) și adesea înlătură indigestia.

Rețeta 2- Grețuri matinale

Utilizați aceeași formulă descrisă în rețeta 1, dar cu 5 picături de geranium în plus. Puneți amestecul într-o sticlă întunecată și agitați înainte de utilizare.

Rețeta 3- Ulei de masaj pentru pielea iritată, cu mâncărimi

Ingrediente: 2 linguri de ulei de bază, de exemplu sâmburi de caise, migdale, măsline sau cocos.

1/2 lingură de ulei de jojoba sau emu

2 capsule de vitamina E

4 picături de ulei de mandarină

4 picături de lavandă

4 picături de geranium

3 picături de lămâie

4 picături de chiparos

Păstrați amestecul într-o sticlă întunecată. Masați blând zonele cu mâncărime, în cercuri cu sensul acelor de ceas. Agitați bine înainte de fiecare utilizare.

Rețeta 4- Ulei de masaj pentru edeme

Ingrediente:

2 linguri de ulei de masaj, de exemplu caise, migdale, măsline sau cocos.

1/2 lingură de ulei de jojoba sau emu, ambele având compoziția chimică similară compoziției chimice a uleiurilor prezente în piele.

1 capsulă de vitamina E

4 picături de chiparos

3 picături de geranium

Amestecați aceste uleiuri bine și puneți amestecul într-o sticlă întunecată. Agitați bine înainte de fiecare utilizare. Acesta este cel mai bun ulei de masaj pentru edeme.

Rețeta 5- Amestec de masaj pentru perineu

Ingrediente: 2 linguri de ulei de masaj, de exemplu caise, migdale, măsline sau cocos.

8 picături de geranium

5 picături de lavandă

Puneți toate aceste uleiuri într-o sticlă întunecată și agitați bine înainte de fiecare utilizare. Începeți să masați perineul cu acest ulei cu 3-4 săptămâni înainte de naștere.

Sfaturi de bază în ceea ce privește utilizarea uleiurilor esențiale în timpul sarcinii sau alăptării

Atunci când sunt utilizate cu precauție, uleiurile esențiale ajută femeia să treacă mai ușor peste perioada sarcinii și reduc problemele fizice și psihice asociate. Mai jos sunt câteva reguli de utilizare a uleiurilor esențiale în timpul sarcinii și alăptării:

Ingestia uleiurilor esențiale trebuie evitată în timpul sarcinii și alăptării. Deși sunt unele uleiuri esențiale sigure în timpul sarcinii și alptării, unele, dacă sunt înghițite, pot fi otrăvitoare pentru făt. Consultați doctorul înainte de ingerarea oricărui ulei esențial.

Utilizarea uleiurilor esențiale trrebuie evitată în primul trimestru de sarcină.

Mai puțin este mai bine în cazul femeilor însărcinate și a celor care alăptează; utilizați totdeauna un ulei de bază pentru diluare. Folosiți o diluție de 1% (6 picături de ulei esențial la 30 ml de ulei de bază) în timpul sarcinii și o diluție de 2% (12 picături de ulei esențial la 30 ml de ulei de bază) după naștere și în timpul alăptării.

Atunci când utilizați un vaporizator, folosiți-l doar 10-15 minute.

Nu este recomandată utilizarea uleiurilor esențiale de intensitate ridicată. Acestea pot fi folosite doar dacă este cu adevărat necesar, cum ar fi cazul în care aveți nevoie de ajutor în probleme ca greața, indigestia, spasmele, insomnia, tusea, anxietatea etc.

Evitați să utilizați absoluturi și alte uleiuri extrase cu solveți.

Nu puneți uleiuri esențiale în bazinul de naștere.