Există un mit care spune că sticla oprește radiațiile ultraviolete, în totalitate. Eu personal l-am auzit pentru prima oară în școala generală, la lecția de fizică, și am luat-o de bună, o perioadă, mai precis până când anumite experiențe de natură tehnică mi-au dovedit contrariul. Și iată ce a omis manualul de fizică (pentru copii) să precizeze:

Gama ultraviolet este în realitate un spectru de frecvențe. Ele sunt grupate în patru subspectre, UVA, UVB, UVC și UVD. Deoarece gama UVD ( cu lungimea de undă mai mică de 100nm) se poate propaga doar în vacuum, desigur nu ne poate interesa. Despre restul, în figura 1:

Figura 1Spectrul radiației ultraviolete

 

După cum puteți vedea, radiația UVC nu prezintă interes, dar UVB și UVA prezintă, deoarece pot ajunge la sol (și chiar și ajung). Ca atare, pentru o influență minimă asupra argintului coloidal, ar trebui ca flacoanele în care este stocat să absoarbă aceste game de radiații. Această necesitate a fost studiată de mult timp în industria alimentară, și încă mai este, datorită faptului că există multe produse alimentare lichide, susceptibile a fi distruse/degradate de radiația ultravioletă. Deoarece producătorii de vin, bere, uleiuri (mai ales cele de măsline, cânepă), au sesizat această necesitate, ne-au pus la dispoziție și cercetări pe flacoane confecționate din diverse sortimente (și implicit culori) de sticlă.

Astfel, conform raportului realizat de către echipa Skouroumounis și colaboratorii, în 2006, graficele de absorbție pentru diferite sortimente din sticlă, au rezultat precum în figura 2:

 

 

Figura 2Absorbția luminii, pentru diverse sortimente din sticlă

 

Ce inseamnă aceasta? Putem observa că cele mai bune flacoane sunt cele din sticlă brună și verde antic (putem include și flacoanele din sticlă neagră, ele fiind o varietate de verde de obicei), deoarece absorb foarte bine in toată gama de ultraviolet, atât UVA cât și UVB.

In mod (nu chiar) surprinzător însă, albastrul cobalt absoarbe foarte puțin in domeniul UVA, practic la fel de puțin precum o sticlă incoloră!

Cu toate acestea, datorită fascinației pe care această culoare o produce, mai ales in cazul unor nuanțe, cumpărătorii pot fi foarte ușor tentați să o cumpere, indiferent de produsul ambalat in ea. Noi am spune că nu este o idee foarte bună, mai ales in cazul argintului coloidal. Sigur, daca am proteja permanent produsul într-o altă cutie, suplimentară, aceasta ar ajuta, însă lumina zilei, chiar și într-o cameră normală, sau pe raftul unui magazin, va degrada unele produse, dacă ele sunt păstrate într-o astfel de sticlă. Păstrarea într-un dulap opac însă, va ajuta la stabilitatea produsului, însă până la clientul final, un astfel de recipient nu poate fi păstrat cu ușurință in condiții ideale.

Să ințelegem bine: păstrarea apei de băut într-un astfel de flacon este benefică, aceasta chiar poate ajuta la vindecarea unor afecțiuni (lucru valabil și pentru alte culori de sticlă: violet, roșu, galben, verde, albastru, etc). Dacă tot am amintit, de exemplu, păstrarea apei in recipiente albastre nu este recomandată persoanelor care suferă de constipație, astenie, lipsă de vitalitate, depresie, boli reumatice, răceală, lor fiindu-le recomandate alte culori, de la caz la caz.Aceste detalii țin însă de o ramură medicală tradițională, numită cromoterapie, pe care nu o putem aborda aici.

Radiația ultravioletă are efect și asupra altor tipuri de nanoparticule, precum aur, cupru, platina, etc, dar totuși efectul destructiv cel mai rapid este cel care are loc in cazul argintului. Desigur, odată cu creșterea dimensiunii nanoparticulei (precum în cazul argintului de culoare galbenă), această acțiune se reduce, și flacoanele pot fi păstrate chiar și ani de zile la lumina zilei (dar totuși nu expuse direct luminii solare), chiar și într-un flacon incolor.

În plus, este binecunoscut faptul că argintul este fotosensibil mai ales în partea superioară a spectrul vizibil (dar nu numai), efectele fiind similare cu ale radiaţiei ultraviolete. Tocmai din acest motiv el este utilizat în fotografie şi, pentru cei care nu ştiu, este bine de precizat că procesarea filmelor fotografice se realizează într-o aşa-numită cameră obscură, în care iluminarea se realizează cu lumină roşie, iar manipularea se realizează cât mai rapid (chiar şi în aceste condiţii).

Din aceste motive, AquaNano utilizează pentru ambalarea mineralelor coloidale doar flacoane din sticlă brună sau neagră.

Atenție! În cazul în care realizați măsurători ale radiației ultraviolete cu aparate dedicate, este bine să țineți cont pentru ce game ale radiaței UV au fost calibrate acestea. Totodată, este bine să știți că este foarte important tipul de sticlă, dar mai ales tratamentul ei, care în cazul unor aplicații precum sticlele geamurilor de tip termopan moderne, poate să fie și chiar este cu ușurință realizat. Aceasta este însă o cu totul altă situație.