Fie că vă suprasolicitați la sala de gimnastică, sau petreceți mult timp în poziții dificile în timp ce faceți curățenie în baie, sau stergeți geamurile, și dintr-o dată iată, este posibil să constatați că ați făcut febră musculară: în funcție de cât de mult ați solicitat acești mușchi, este posibil să aveți dureri musculare.
Majoritatea oamenilor aleg calea simplă dar periculoasă atunci când urmăresc să atenueze durerile ocazionale, recurgând la analgezice. Din păcate, deși aceste pastile oferă ușurare pentru câteva ore, ele aduc un cost ulterior ridicat: efecte secundare severe la nivelul ficatului, rinichilor și nu numai. Prin urmare, utilizarea fără discriminare a acestor medicamente poate avea consecințe grave pe termen lung asupra sănătății.
Uleiurile esențiale au efect în această direcție, și chiar rapid! De fapt, cu combinația potrivită de uleiuri, veți fi din nou în plină activitate în cel mai scurt timp. Cea mai bună parte a acestei abordări, este că spre deosebire de analgezicele alopate, preparatele pe bază de uleiuri esențiale nu numai că oferă o ușurare a durerii, dar accelerează și procesul de vindecare a organismului.

Deci, dacă acești mușchi răniți sunt o consecința a programelor de antrenament obișnuite, aceste amestecuri vor funcționa împreună cu substanțele nutritive și exercițiile pentru a vă ajuta să construiți un fizic mai puternic. În plus, aceste uleiuri sunt extrem de eficiente în evitarea depresiilor și calmează mintea agitată. De fapt, amestecurile de uleiuri esențiale vor îndepărta durerea și vă vor ajuta să vă simțiți proaspeți și fericiți. Dar pentru a înțelege cum pot ajuta aceste uleiuri, va trebui mai întâi să înțelegeți fiziologia durerii.
 
De ce mușchii devin dureroși după exerciții fizice dificile?
Aceasta se petrece din cauza micro-rupturilor  din fibrele musculare – fie că ați petrecut ore de antrenament la sala de sport, la jogging, în drumeții sau pur și simplu în cazul oricăror eforturi mai mult sau mai puțin prelungite. Utilizați un grup muscular prea mult și prea intens, și țesutul muscular va dezvolta asemenea microrupturi.
Nu trebuie să vă îngrijorați prea mult despre acestea, deoarece cu o alimentație corectă, corpul dumneavoastră reconstruiește pur și simplu țesutul, el devenind chiar mai puternic. Dar, chiar și pentru veteranii sălii de gimnastică, durerea se poate dovedi a fi un factor de descurajare.
De ce simți durerea? Simplu, micro-rupturile provoacă inflamație musculară, ceea ce generează eventual durere. Și indiferent cât sunteți de obișnuiți cu regimul fizic extenuant, din când în când va trebui să vă confruntați cu astfel de dureri. Prin urmare, trebuie să păstrați o soluție eficientă la îndemână, care să vă ajute să învingeți durerea.
 
Cum ajuta uleiurile esentiale pentru reducerea durerilor musculare?
Durerea provoacă atât suferință mentală, cât și fizică. Medicamentele analgezice acoperă doar un anumit spectru al durerii, anume acela al senzației fizice de durere. Ele nu fac prea multe pentru a reduce suferința psihică pe care disconfortul fizic o cauzează. Prin contrast, amestecurile de uleiuri esențiale ajută la mai multe probleme legate de durere. Pe ansamblu, compușii activi din aceste uleiuri ajută la aducerea durerii sub control.
Ele acționează asupra țintei cauzatoare de durere – inflamația. Apoi, uleiurile ajută la creșterea fluxului sanguin, ceea ce înseamnă că țesutul deteriorat primește mai mult oxigen și nutrienți. O mai bună circulație are ca efect și eliminarea mai rapidă a toxinelor din celule. Disponibilitatea rapidă a nutrienților și curățarea rapidă a toxinelor conduc la o vindecare mai rapidă.
Nu în ultimul rând, acești compuși aromatici acționează asupra stresului, direct la nivelul creierului. Astfel, ei ajută la menținerea sub control a producției de cortizol (hormonul de stres), pentru a promova relaxarea și pentru a vă ajuta să dormiți mai bine.
 
Ai nevoie sa consulți un medic datorită muschilor tai dureroși?
Dacă durerea nu este datorată febrei musculare, și în special dacă durerea musculară este însoțită de frisoane, febră, greață, lipsa apetitului și hematoame, trebuie să apelați imediat la asistență medicală.
 
Așadar, care sunt cele mai utile uleiuri esentiale pentru muschii inflamati?
1. Menta
Respectat pentru proprietățile antiinflamatorii excepționale, acest ulei esențial se găsește adesea în preparatele ayurvedice. Atunci când se utilizează în amestecuri pentru ameliorarea durerii, uleiul esențial de mentă nu numai că reduce răspunsul inflamator, ci și atenuează stresul cauzat de durere. Un sedativ natural care este la fel de puternic ca și rădăcina valeriană, uleiul de menta oferă rezultate fantastice chiar și atunci când este folosit împotriva unor afecțiuni cronice precum reumatismul.
2. Lemnul de santal
Un alt compus aromat, foarte prețuit în Est, uleiul esențial din lemn de santal ajută la infuzarea unui sentiment de calm în timp ce realizează controlul răspunsului inflamator. Este foarte eficient atunci când este utilizat în managementul durerii. Proprietățile antispasmodice elimină contracțiile musculare, cârceii și sedează întregul sistem nervos, ocupându-se astfel simultan în mod eficient atât de stres, cât și de durere.
3. Eucaliptul
Acest ulei esențial cu o aromă pătrunzătoare, este folosit împotriva unei multitudini de afecțiuni, inclusiv atunci când durerea este una dintre ele. În mod special, acest ulei încălzitor poate face minuni atunci când este folosit împotriva durerilor de picioare, durerilor de spate, contracțiilor musculare și entorselor. Uleiul conține un compus bioactiv cunoscut sub numele de cineol, care s-a dovedit clinic că reduce inflamația și ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor.
4. Ienupărul
Uleiul din boabe de ienupar este adeseori inclus in amestecuri utilizate pentru a controla reumatismul, si cu un motiv bun: acest ulei intensifică circulația sanguină în zona de aplicare. Surplusul de sânge nu numai că furnizează mai mult oxigen și substanțe nutritive țesutului deteriorat, dar ajută și la curățarea toxinelor. Deci, dacă aveți inflamații sau sensibilitate la atingere într-o zonă a corpului, uleiul de ienupăr vă va ajuta cu ambele.
5. Wintergreen
Acesta este un alt ulei încălzitor, care funcționează ca un antiiritant, iar acțiunea sa vizează nervii transmițători ai durerii. Încălzirea nu numai că ajută la ameliorarea disconfortului, dar ajută la recuperarea mai rapidă a mușchilor. De fapt, uleiul de wintergreen este adeseori adăugat amestecurilor care sunt destinate prevenirii sau limitării durerilor musculare.
Uleiul cu proprietăți antispastice, antireumatice și antiartritice este o sursă bogată de  fitoconstituenți și minerale esențiale și vitamine. Împreună, aceste substanțe oferă o eliberare aproape imediată de tensiuni musculare, spasme, dureri, cârcei.
6. Camforul
În țările estice, camforul a fost folosit de mii de ani pentru a trata sau a preveni o întreagă serie de probleme de sănătate. În Occident nu a fost primit prea bine, fiind considerat prea puternic. Totuși, atâta timp cât este folosit doar topic și diluat corect, puține sunt substantele naturale care sunt la fel de eficiente impotriva durerii ca si uleiul esential de camfor.
Nu numai că ajută la reducerea inflamației, ci și la sedarea nervilor în zona de aplicare, oferind astfel efecte analgezice puternice. Utilizați numai ulei esențial de camfor alb în amestecurile dvs. și nu utilizați acest ulei dacă sunteți însărcinată, suferiți de epilepsie sau de astm.
7. Cuișoarele
Aceasta este tot un ulei esential multifunctional care are efecte de ameliorare a durerii, ce pot rivaliza cu usurinta cu cele ale majoritatii antiinflamatoarelor de sinteză. De fapt, într-un studiu comparativ s-a constatat că eugenolul din uleiul esențial de cuișoare este la fel de puternic precum Ibuprofenul. Chiar și atunci când este utilizat local, acest ulei conferă beneficii semnificative privitoare la reducerea durerilor musculare, datorită capacităților sale antispastice și tonice.
 
Terapii cu uleiuri esențiale și rețete pentru dureri musculare
 
Rețeta 1: Prevenirea este mai bună decât vindecarea!
Acest tip de preparat este un balsam pentru durere, care trebuie folosit înainte de o sesiune de antrenament sau de orice altă suprasolicitare fizică, pentru a reduce durerea musculară. Aveți nevoie de:
2 linguri unt de kokum (sau orice alt unt tare, de exemplu cacao)
10 picături de ulei din lemn de santal
8 picături de ulei de camfor
8 picături de ulei de mentă
Radeți untul de kokum într-o pudră fină sau topiți-l în bain-marie. Amestecați 2 linguri de unt topit și adăugați uleiurile esențiale. Se amestecă bine și se depozitează într-un borcan de sticlă mic. Pentru a utiliza, aplicați balsamul de prevenire a durerii pe zone ale corpului care sunt predispuse la dureri, precum umerii, zona lombară, brațele, mușchii coapselor, bicepși, etc…
Masați balsamul în piele timp de aproximativ un minut și apoi mergeți la sesiunea de antrenament așa cum ați fi procedat în mod normal. Cel mai mare avantaj al utilizării acestui balsam este că vă ajută să vă mențineți mai mult timp în formă și oprește durerea de a fi un factor de-motivator.
 
Rețeta 2: Să ne ocupăm de mușchii lezați
Acest amestec ar trebui să fie utilizat în cazul în care mușchii dumneavoastră sunt dureroși la atingere, ceea ce semnalizează existența unei inflamații semnificative. Amestecul răcoritor va ajuta la îndepărtarea acidului uric acumulat și a apei din țesuturi și va promova vindecarea mai rapidă, în timp ce amorțește senzorii de durere. Vei avea nevoie de:
50 ml ulei de măsline extra virgin sau ulei de migdale dulci
10 picături de ulei wintergreen
10 picături de ulei de ienupăr
5 picături de ulei de cimbru
8 picături de ulei de camfor
Se amestecă uleiurile împreună și se depozitează amestecul într-un flacon din sticlă închis la culoare. Pentru a-l utiliza, aplicați-l pe un muschi dureros și masați viguros pentru câteva minute. Relaxați-vă și așteptați ca uleiul să își facă treaba. Acest amestec funcționează deosebit de bine atunci când este utilizat noaptea, înainte de culcare.
 
Rețeta 3: Un pic de căldură pentru mușchii lezați
Acesta este un amestec de ameliorare a durerii bun de utilizat pe timp de zi și care ar trebui să fie alternat cu amestecul de răcire, antiinflamator, prezentat mai sus. Aceste două amestecuri pot fi utilizate la un interval de timp cuprins între 4 și 5 ore unul de celălalt, dacă este cazul. Pentru această formulă, veți avea nevoie de:
50 ml amestec de ulei de semințe de cânepă și ulei de măsline extra virgin
10 picături de ulei de piper negru
10 picături ulei de lemn de santal
5 picături de ulei de cuișoare
5 picături de ulei de mentă
Se amestecă mai întâi uleiurile purtătoare și apoi se adaugă uleiurile esențiale în amestec. Păstrați amestecul într-un flacon etanș din sticlă. Aplicați câteva picături la nivelul musculaturii inflamate și masați ușor timp de câteva minute. Aceasta este o formulă foarte puternică, așa că faceți un test pe o suprafață restrânsă înainte de a o utiliza, și nu uitați să vă spălați mâinile după aplicare.
 
Rețetă 4 – Când este necesară o ușurare majoră a durerii
Aveți nevoie de:
Un flacon cu pulverizator
6 linguri de alcool pur de cereale
10 picături de ulei de eucalipt
10 picături de ulei din lemn de santal
10 picături de ulei de camfor
Se toarnă alcoolul în sticlă și se adaugă uleiurile esențiale. Se acoperă sticla și se agită amestecul de compuși aromatici și alcool. Pulverizați pe mușchii inflamați și lăsați amestecul să se evapore.
 
Rețeta 5: Numai pentru entorse
2 linguri ulei de ricin
1 lingură de ulei de semințe de cânepă
2 linguri ulei de măsline extra virgin
6 picături de ulei de camfor
8 picături de ulei de piper negru
5 picaturi de ulei wintergreen
½ lingură de praf turmeric
½ linguriță de praf de ghimbir uscat
Se amestecă uleiurile purtătoare și se ia din acest amestec o cantitate de aproximativ 2 linguri și se încălzește timp de câteva secunde. Restul amestecului purtător poate fi păstrat într-o sticlă etanșă pentru utilizare ulterioară. La uleiul fierbinte (dar nu excesiv, astfel încât să provoace arsuri), adăugați pulberile și uleiul esențial. Amestecați bine și aplicați pe partea afectată, în timp ce amestecul este încă suficient de cald. Masați ușor prin mișcari circulare timp de un minut sau două. Acoperiți zona de aplicare cu niște tifon sau vată de bumbac și apoi utilizați o bandă de compresie pentru a susține încheietura afectată. Lăsați banda de compresie la locul ei timp de câteva ore pe timpul zilei/nopții.
 
Reteta 6: Ce este ușurarea durerii fără o compresă caldă?
O mână de frunze de menta și coriandru
O bucată de ghimbir de 5cm
Sare roz sau sare de mare
5 picături de ulei de piper negru
5 picături de ulei de eucalipt
10 picături de ulei de măghiran
Măcinați cât mai fin frunzele de menta cu coriandrul și amestecați cu ghimbirul până se transformă într-o pastă omogenă, folosind un blender. Umpleți un castron mare cu apă fierbinte. Veți folosi această apă direct pe zona afectată, deci asigurați-vă că temperatura este suportabilă. Adăugați pasta de plante în apă, urmată de uleiurile esențiale. Înmuiați o cârpă în apa fierbinte, amestecați bine și aplicați-o pe mușchiul / articulația dureroasă. Mențineți pânza aplicată până când se răcește și apoi repetați până când apa se răcește. Procedura se poate repeta de 3-4 ori pe zi.
 
Rețetă 7: O baie caldă, eliberatoare de dureri!
1 linguriță de ulei cocos / ulei de susan
5 picături de ulei de cuișoare
10 picături de ulei de salvie
5 picaturi de lemn de santal
5 picături de ienupăr
2 cesti de sare Epsom
1 lingura de frunze de ceai verde sau 2 cești de ceai verde foarte puternic
Adăugați sarea și ceaiul într-o cadă plină cu apă fierbinte. Se amestecă purtătorul și uleiurile esențiale și se adaugă acest amestec în apă. Agitați pentru a dispersa uleiurile și îngăduiți-vă să vă … îmbibați bine, în această baie calmantă, timp de 20-30 de minute.