Lipsa somnului poate duce la oboseală în timpul zilei. Fără un somn adecvat, este posibil să aveți dificultăți în a vă concentra în mod corespunzător la locul de muncă sau în treburile zilnice. Lipsa continuă de somn poate avea consecințe fizice și psihice grave. Sforăitul nu numai că reduce calitatea somnului, menținându-vă starea de oboseală pe tot parcursul zilei, dar vă face, de asemenea, vulnerabili la o serie de afecțiuni medicale, cum ar fi obezitatea și durerile de cap.
Ce cauzează sforăitul?
Sforăitul este rezultatul îngustării căilor respiratorii în timpul somnului. Țesutul gras excesiv în zona gâtului, o uvulă lungă, un palat moale sau amigdale mari sunt câteva din cauzele principale care stau la baza îngustării căilor respiratorii. În unele cazuri, deformările cartilajului sau congestia nazală cauzată de alergii pot fi de asemenea motivul sforăitului și a altor probleme conexe.
În timp ce există multe remedii pe care le puteți prepara la domiciliu, cât și ajutoare artificiale disponibile pentru a diminua sforăitul, utilizarea uleiurilor esențiale este cea mai eficientă și mai sigură metodă împotriva acestei stări problematice de sănătate. Uleiurile esențiale au multe aplicații medicale și există o gamă tot mai mare de uleiuri esențiale din care puteți alege, fiecare dintre acestea având proprietăți medicinale puternice.
Cum să utilizați uleiurile esențiale contra sforăitului?
Faceți gargară
Gargara vă poate ajuta să vă vindecați problema legată de sforăit. Faceți gargară cu câteva minute înainte de a vă culca, cu amestecul preferat de uleiuri esențiale (și puțină apă) și veți vedea o îmbunătățire. Vă recomandăm uleiul esențial de mentă (câteva picături la o cană de apă).
Difuzarea în aer
Difuzarea este cel mai bun mod de a profita la maxim de uleiurile esențiale și, la rândul său, produce rezultate excelente atunci când este vorba de problemele legate de sforăit. Dacă nu aveți un difuzor de aromoterapie, puteți lua în considerare să vă achiziționați unul.
Masaj
Amestecați uleiurile esențiale alese cu un ulei de bază potrivit, pentru a vă prepara un amestec. Puteți apoi masa acest amestec pe picioare, gât și piept. De asemenea, încercați să puneți puțin din acest amestec și sub nas dar, atenție, aceasta poate fi o zona ceva mai sensibilă (dacă nu aveți mustață).
Abur fierbinte
În cazul în care congestia nazală este motivul sforăitului, inhalarea aburului fierbinte amestecat cu uleiuri esențiale poate face minuni. Asigurați-vă că apa dvs. este suficient de fierbinte pentru a produce suficienți vapori.
Pur și simplu se toarnă apă fiartă într-un castron mare și se adaugă trei sau patru picături de ulei esențial de Tea treee / eucalipt. Inhalați aburul pe nas pentru cel puțin 5 minute, păstrând un prosop deasupra capului. Faceți această terapie în fiecare zi înainte de a merge la culcare, până când congestia nazală va dispărea.
Iată câteva dintre cele mai bune uleiuri esențiale pe care vi le recomandăm, ca să scăpați de sforăit rapid și în siguranță.
Cele mai bune cinci uleiuri esențiale
1. Ulei esențial de cimbru
Cimbrul este unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru diminuarea sforăitului. Studiile referitoare la efectele uleiului de cimbru sugerează că acest ulei poate fi utilizat pentru a vindeca afecțiunile respiratorii, pentru a întări sistemul imunitar și pentru a trata durerile musculare și articulare.
Pentru o alinare a problemei sforăitului, amestecați ulei de cimbru cu ulei de bază, cum ar fi uleiul de jojoba (acest lucru este important deoarece uleiul de cimbru poate provoca iritații la nivelul pielii) și aplicați în fiecare noapte la baza degetelor de la picioare. Conform reflexologiei tradiționale, zona din partea inferioară a picioarelor generează acțiuni reflexe asupra zonei gâtului.
De asemenea, puteți lua în considerare difuzarea uleiului printr-un difuzor de aromoterapie. Când utilizați un difuzor, începeți să difuzați amestecul o jumătate de oră înainte de a merge la culcare, pentru a vă asigura că uleiul este deja bine răspândit în camera, atunci când sunteți gata să mergeți la culcare. Dacă mirosul de ulei de cimbru pur este prea puternic pentru dvs., puteți folosi cimbru în amestec cu alte uleiuri care ameliorează respirația.
2. Ulei esențial din măghiran
Un alt ulei esențial puternic ce ajută contra sforăitului este uleiul esențial de măghiran. Mirosiți acest ulei înainte de a vă culca, pentru a vă menține căile respiratorii deschise în timpul somnului. Odată ce efectul acestui ulei esențial a intrat in vigoare, corpul dvs. va continua să răspundă la efectul acestui ulei pentru o perioadă lungă de timp. Aceasta înseamnă că dacă uleiul de măghiran este folosit într-un difuzor, nu este necesar să țineți difuzorul în funcțiune toată noaptea.
Eficacitatea măghiranului contra sforăitului variază de la persoană la persoană, și fiecare organism reacționează diferit la acest ulei. Potrivit studiului efectuat asupra efectelor uleiului de măghiran, câteva persoane au raportat că sforăitul lor s-a oprit încă din prima noapte în care au început să utilizeze acest ulei. Altor persoane le-a luat cam șase-opt săptămâni pentru a scăpa complet de sforăit. Deci, nu renunțați prea repede!
3. Ulei esențial de eucalipt
Uleiul esențial de eucalipt este un decongestionant foarte bun, care ajută la deschiderea căilor respiratorii. Pe lângă faptul că ajută la problema sforăitului, eucaliptul este, de asemenea, un remediu binecunoscut contra răcelii și a gripei, deoarece deschide pasajele nazale și vă ajută să respirați mai bine.
Cea mai bună metodă de a utiliza uleiul esențial de eucalipt pentru a scăpa de sforăit, și care este complet sigur pentru copii și adulți, este următoarea:
Se prepară un castron cu apă fierbinte și se adaugă 3-5 picături de ulei de eucalipt. Plasați un prosop curat și uscat peste cap, înclinându-vă capul deasupra castronului și respirați adânc. Încercați să rămâneți în această poziție timp de 4-6 minute.
4. Ulei esențial de mentă
Proprietatea antiinflamatorie a mentei vindecă inflamația membranei mucoase a nasului și a gâtului, ajutând astfel organismului să își regleze respirația. De asemenea, remediile pe bază de ulei esențial de mentă funcționează bine contra sforăitului provocat provocat de alergii, de aer rece sau uscat.
Adăugați câteva picături de ulei esențial de mentă într-un pahar cu apă. Faceți gargară înainte de culcarea. Faceți acest lucru în fiecare zi, până când rezultatul dorit este obținut.
Dacă aerul uscat și congestia nazală provoacă sforăitul, adăugați câteva picături de ulei de mentă (puteți utiliza și ulei de eucalipt), într-un umidificator, cu 30 de minute înainte de a merge la culcare. Țineți umidificatorul în funcțiune peste noapte. Acest lucru ajută la deschiderea căilor respiratorii și la prevenirea sforăitului. De asemenea, puteți masa puțin ulei de mentă pe ambele părți ale nasului înainte de culcare.
5. Ulei de măsline
Uleiul de măsline este un foarte bun agent antiinflamator, care acționează asupra țesuturilor din jurul căilor respiratorii și reduce sforăitul prin asigurarea trecerii libere a aerului. Puteți, de asemenea, să beți puțin ulei de măsline pentru a reduce vibrațiile din gât, ceea ce reduce în cele din urmă sforăitul. Luați doar două-trei inghițituri de ulei de măsline înainte de a merge la culcare, în fiecare zi. Puteți adăuga miere la uleiul de măsline, pentru a-i face gustul mai bun.
6 amestecuri / rețete cu uleiuri esențiale împotriva sforăitului
Dacă începeți să folosiți uleiurile esențiale contra sforăitului, testați câteva dintre rețetele menționate mai jos, pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru dvs. Puteți să adaptați aceste rețete sau să vă creați propriul amestec, când descoperiți ce vă convine cel mai bine pentru problemele de sforăit.
Rețeta 1 – amestec contra sforăitului foarte puternic
Amestecul are o valoare substanțială, deoarece poate ajuta corpul să-și auto-corecteze dezechilibrele. Dezechilibrele corporale sunt o cauză majoră a sforăitului și a altor probleme de respirație. Faceți un amestec de uleiuri esențiale de tămâie, lemn de trandafir, de albăstrele, de molid și de migdale în cantități egale (2-3 picături fiecare) și utilizați amestecul într-un difuzor.
Fiind puțin costisitor, amestecul este foarte echilibrat și are o aromă plăcută, făcându-l unul dintre cele mai bune amestecuri de uleiuri esențiale pe care să-l utilizați, dacă suferiți de sforăitl puternic.
Alternativ, este posibilă utilizarea acestui amestec ca ulei de masaj. Amestecați aceste uleiurile esențiale cu un ulei de bază și masați-le pe zona gâtului. De asemenea, puteți aplica amestecul pe tălpi.
Rețeta 2 – Uleiuri anti-sforăit
Ingrediente:
7 picături de ulei de măsline
3 picături de ulei esențial de lavandă
3 picături de ulei esențial de cimbru
3 picături de ulei esențial de cedru
Se amestecă bine toate uleiurile esențiale și se aplică pe tălpi, cu accent deosebit pe degetele de la picioare, înainte de a merge la culcare. În plus, încercați să masați spatele și gâtul, mergând până în zona nărilor.
Rețeta 3 – amestec pentru masajul pieptului
Ingrediente:
30 ml de ulei de bază (migdale sau jojoba)
5 picături de ulei esențial de lavandă
5 picături de ulei esențial de eucalipt
5 picături de ulei esențial de scoarță de scorțișoară
2 picături de ulei esențial de lemn de cedru
2 picături de ulei esențial de cimbru
Se amestecă toate uleiurile esențiale și se păstrează într-o sticlă de sticlă închisă la culoare, și se masează pieptul înainte de culcare. Respirați profund pentru a vă desfunda sinusurile și nasul. Agitați bine sticla înainte de fiecare utilizare.
Rețeta 4 – amestec anti-sforăit
Se amestecă 1-2 picături de ulei esențial de mentă într-un pahar de apă și se face gargară înainte de culcare.
Rețeta 5 – amestec pentru pulverizare 1
Ingrediente:
60 ml de apă pură
10 picături de ulei esențial de busuioc
10 picături de ulei esențial de eucalipt
15 picături de ulei esențial de lemn de cedru
30 picături de ulei esențial de măghiran
30 picături de ulei esențial de lavandă
30 picături de ulei esențial de geranium
Se amestecă toate uleiurile esențiale într-o sticlă cu pulverizator. Pulverizați amestecul în cameră de mai multe ori înainte de a merge la culcare. Dacă este necesar, pulverizați de mai multe ori pe timpul nopții, pentru a menține efectele amestecului. Agitați bine sticla înainte de fiecare utilizare.
Rețeta 6 – amestec pentru pulverizare 2
Ingrediente:
90 ml de apă pură
15 picături de ulei esențial de măghiran
15 picături de ulei esențial de grapefruit
25 picături de ulei esențial de frunze de dafin
25 picaturi de ulei esențial de eucalipt
35 picături de ulei esențial de mir
45 de picături de ulei esențial de molid
Amestecați toate uleiurile esențiale într-o sticlă cu pulverizator și pulverizați în cameră de mai multe ori înainte de a merge la culcare. Luați în considerare să pulverizați amestecul în cameră cel puțin încă o dată pe timpul nopții. Agitați bine sticla înainte de fiecare utilizare.
Alte remedii pe care le puteți prepara la domiciliu contra sforăitului
Ghee
Gheea, cunoscută și sub numele de unt clarifiat, are proprietăți medicinale care pot ajuta la deschiderea pasajelor nazale blocate. Acest lucru vă ajută să sforăiți mai puțin și să dormiți mai bine.
Încălziți ușor o cantitate mică de ghee la foc mic. Utilizați opipetă pentru a pune două sau trei picături de ghee în fiecare nară. Faceți acest lucru în fiecare zi, înainte de a merge la culcare, cât și după ce vă treziți în dimineața următoare.
Cardamom
Cardamomul este un expectorant și decongestionant care vă poate elibera cu ușurință pasajele nazale blocate. Căile respiratorii eliberate vor cauza mai puțin sforăit. Pentru aceasta, adăugați jumătate de linguriță de pulbere de cardamon într-un pahar de apă caldă și beți-l cu 30 de minute înainte de culcare.
Turmeric
Fiind un puternic antiseptic și antibiotic, turmericul tratează inflamația căilor respiratorii nazale și ajută la reducerea sforăitului. Utilizați turmeric cu lapte pentru a vă ajuta să respirați liber în timpul somnului și pentru a vă întări sistemul imunitar.
Beți un pahar cu lapte cald, cu 2 linguri de turmeric, cu 30 de minute înainte de culcare. Pentru o ameliorare permanentă, utilizațiacest remediu zilnic pentru o perioadă de 30 de zile.
Observații importante
Calitatea
Când cumpărați uleiuri esențiale, asigurați-vă că luați numai uleiuri esențiale de înaltă calitate. Nu există un proces standard urmat de producători pentru a asigura calitatea uleiului. De aceea, este responsabilitatea cumpărătorului să se asigure că ia uleiuri esențiale de calitate excelentă.
Puritate
Căutați informații despre puritatea uleiului și cumpărați numai produsele care conțin uleiuri esențiale 100%.
Precauții care trebuie luate în considerare în utilizarea uleiurilor esențiale
Nu utilizați uleiurile esențiale nediluate și asigurați-vă că nu vă vor intra în ochi. Dacă aveți o afecțiune preexistentă, nu trebuie să folosiți uleiurile decât după ce ați consultat un terapeut. Dacă este posibil, efectuați întotdeauna un test de alergie, pentru a vă asigura că nu sunteți sensibil la uleiurile folosite.
Uleiurile esențiale ar putea fi o soluție permanentă în tratamentul contra sforăitului. Cu toate acestea, trebuie să vă consultați medicul pentru a identifica cauza sforăitului. În plus, dați corpului dvs. o șansă de a pierde kilogramele în plus, pentru a evita pe viitor problemele cum ar fi sforăitul; mențineți-vă hidratați și dormiți cu capul puțin ridicat.