Efectul benefic al Propolisului asupra pancreatitei acute indusă experimental la șobolani

Authors M Buyukberber, MC Savas, C Bagci, M Koruk, MT Gulsen, E Tutar,

T Bilgic, R Deveci, and C Kucuk

Link Turk J Gastroenterol, June 1, 2009; 20(2): 122-8

Research

Institute

Department of Gastroenterology, Gaziantep University, School of

Medicine, Gaziantep, Turkey. mehmetbuyukberber@yahoo.com

Rezumat

Citokinele inflamatorii și stresul oxidativ au un rol central în patogenezia pancratitei acute. Propolisul este un produs rășinos al stupului, colectat de albine din diferite surse vegetale și are efecte antiinflamatoare și antioxidante. Studiul prezent a investigat rolul terapeutic al extractului etanolic de propolis asupra unui model de pancreatită acută indusă la șobolani.

Metode

70 de șobolani albinoși au fost folosiți în acest studiu. Pancreatita acută edematoasă a fost indusă prin injectarea subcutanată cu ceruleină (20 micrograme/kg) de 4 ori la la interval de o oră. Extractul etanolic de propolis 300 mg/kg a fost administrat subcutanat la începutul procedurii (extract etanolic de propolis la grupul 1) sau la 12 ore după ultima injecție cu ceruleină (extract etanolic de propolis la grupul 2). Au fost măsurate nivelurile de amilază și lipază serică, numărul de globule albe și nivelurile factorului alfa de necroză tumorală și țesutul pancreatic a fost evaluat histologic.

Rezultate

În cazul grupului cu pancreatită acută, nivelurile de amilază și lipază serică au fost ridicate și evaluarea histopatologică a țesutului a relevat edem masiv și inflamație cu mai puțină necroză tumorală grăsoasă, atunci când s-a făcut comparația cu grupurile fals și de control. Nivelurile de amilază și lipază serică și formarea edemului au fost semnificativ mai reduse în cazul grupurilor tratate cu extract etanolic (p<0,001). În particular, în cazul grupului 2 tratat cu extract de propolis, starea de edem al țesutului a fost marcat mai îmbunătățită (p=0,001). Inflamația țesutului și necroza grăsoasă au scăzut prin tratamentul cu extract de propolis; totuși, îmbunătățirea nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic.

Concluzii

Tratamentul cu extract etanolic din propolis a îmbunătățit simptomele biochimice și histopatologice în cazul unui model de pancreatită experimentală la șobolani. Deși descoperirile prezentului studiu sugerează că extractul etanolic din propolis ar putea fi considerat un agent eficient pentru tratamentul pancreatitei acute, această noțiune trebuie susținută prin experimente și investigații clinice ulterioare.