Deoarece avem nevoie de plante: nu numai că ne îmbogăţesc sufletul prin frumuseţea lor, dar atunci când avem nevoie ne vindecă şi trupul, prin elanul lor vital (sau cum am spune în termeni moderni, cu ajutorul numeroaselor substanţe cu rol terapeutic pe care le conţin). Nu este aceasta o adevărată magie, realizată cu ajutorul unor esenţe, uneori extrem de subtile? Cu toate acestea, „luptele” pe care trebuie să le ducem, mai ales când este necesară redobândirea sănătăţii, sunt uneori dificile, şi necesită resurse pe măsură.

Dacă cel mai adesea, pentru întreţinerea zilnică a sănătăţii noastre, este suficientă utilizarea plantelor medicinale ca atare, sub formă măcinată de exemplu, sau sub formă de tincturi, atunci când problemele de sănătate se adâncesc, aceste modalităţi de utilizare nu mai sunt suficiente.

 

Reţetele fitoterapeutice utilizate în tratamentul unor boli, pot cu uşurinţă să necesite ingerarea chiar a peste 100 de grame de plante medicinale zilnic, sau chiar mai mult. Ca şi cum asta nu ar fi destul de dificil, o tinctură clasică, realizată cu alcool, necesită utilizarea unei cantităţi de cinci ori mai mare de alcool decât cea a plantelor respective (în mod obişnuit, tincturile etanolice se realizează într-o proporţie de 1:5 între plantă şi alcool, deşi există şi excepţii de la această regulă). În mod similar, maceratele glicerinice necesită rapoarte de extracţie chiar mai mari decât cele ale alcoolului (glicerina fiind tot un alcool, cu o structură mai aparte faţă de a etanolului).

În astfel de situaţii, în care ar trebui să consumăm jumătate de litru de alcool sau de glicerină zilnic, ne dăm seama că procesele de vindecare ar putea fi mult stânjenite de ingerarea unor asemenea cantităţi de solvenţi, fie ei mai mult sau mai puţin naturali.

Desigur, cineva ar putea obiecta, spunând că, în acest caz mai bine ingerăm direct plantele ca atare. Din păcate, dincolo de faptul că acest lucru nu este totdeauna posibil, biodisponibilitatea compuşilor activi în planta ca atare este foarte limitată. Dorim să se înţeleagă bine: suntem clar în favoarea utilizării plantelor medicinale ca atare, sub formă de pulberi, mestecate sau menţinute sublingual cât mai mult timp posibil. Efectele binefăcătoare sunt multiple, mai ales la nivel energetic, emoţional, şi sufletesc. Însă nu se vor extrage nici pe departe toate substanţele cu efect binefăcător asupra trupului în acest fel, din multe motive, asupra cărora vom insista în alte articole.

Acesta este motivul pentru care găsim necesară utilizarea unor formule concentrate ale principiilor active ale plantelor medicinale.

Cu toate acestea, trebuie să menţionăm că ne referim aici la o formă concentrată naturală, cât mai integrală, deoarece nu suntem de acord cu abordarea limitatoare a farmaceuticii moderne, penru care suma părţilor este egală cu întregul. Nu se întrevede prea curând momentul în care „ştiinţa modernă” va reuşi să sintetizeze o formulă identică cu cea a unei plante medicinale, oricât de mică, comună sau simplă ar părea ea. 

Din acest motiv, noi socotim că doar extractele integrale din plante pot fi utilizate cu adevărat într-o terapie integratoare, personalizată, care să ia în consideraţie faptul ca fiecare persoană este mai întâi un tot, iar apoi o entitate cu necesităţi specifice.

Mai mult decât atât, deoarece fiinţa umană este o entitate vie, ea nu trebuie să folosească decât preparate naturale. Aceasta înseamnă că toate metodele de preparare trebuie să fie cât mai adecvate pentru a conserva structurile delicate ale plantelor de leac. Principiile de bază sunt cunoscute: utilizarea unor solvenţi nontoxici sau chiar naturalai, utilizarea unor temperaturi scăzute, utilizarea unor metode blânde de procesare.

Din păcate, tehnologiile moderne care sunt implicate în acest domeniu nu respectă totdeauna aceste principii, din principalul motiv al costurilor, fie sub aspect direct financiar, fie al timpului de procesare, rezultând produse cel mai adesea neadecvate pentru utilizatori, menite doar să aducă profit producătorilor.

Prin MagicPlant, ne propunem să modificăm această modalitate de abordare a preparării remediilor naturale, prin îmbinarea unor metode tradiţionale cu tehnologii moderne dar blânde, pentru realizarea unor preparate pe bază de plante, fructe, şi legume, cu o înaltă valoare terapeutică.