Park, Hae-Jeong; Yoon, Seo-Hyun; Han, Long-Shan; Zheng, Long-Tai; Jung, Kyung-Hee; Uhm, Yoon-Kyung; Lee, Je-Hyun; Jeong, Ji-Seon; Joo, Woo-Sang; Yim, Sung-Vin; Chung, Joo-Ho; Hong, Seon-Pyo
World journal of gastroenterology : WJG MEDLINE Abstracts – Sep 7, 2005

 

REZUMAT: Genele au fost împărțite în șapte categorii, conform cu funcția lor biologică; gene în legătură cu apoptoza, gene în legătură cu răspunsul imunitar, gene în legătură cu transducția semnalului, gene în legătură cu ciclul de viață al celulei, gene legate de creștere, gene legate de răspunsul la stres și gene în legătură cu transcripția. METODE: S-au comparat profilurile expresiei genelor din celulele SNU-C4 în cazul grupurilor tratate cu amigdalină (5mg/ml, 24 h) și al celor netratate cu amigdalină, utilizând analiza micromulțimilor cADN. Au fost selectate genele inhibate în cadrul analizei cADN și au fost investigate nivelurile mARN ale genelor prin RT-PCR. REZULTATE: Analiza a arătat că amigdalina a inhibat în special genele aparținând categoriei aflate în legătură cu ciclul de viață al celulei: exonucleaza 1 (EXO1), caseta care leagă ATP-ul, sub-familia F, membrul 2 (ABCF2), MRE11 recombinație meiotică omolog A (MRE11A), topoizomeraza (ADN) I (TOP1) și proteina de legătură FK506 proteina asociată1 12-rapamicin (FRAP1). Analiza RT-PCR a relevat că nivelurile mARN ale acestor gene au fost reduse, de asemenea, prin tratamentul cu amigdalină în cazul celulelor cancerului de colon SNU-C4 la om.

CONCLUZII: Aceste rezultate sugerează că amigdalina exercită un efect anticanceros prin scăderea genelor aflate în legătură cu ciclul de viață al celulelor în cazul celulelor cancerului de colon SNU-C4 la om și ar putea fi utilizată ca substanță terapeutică pentru tratarea acestei afecțiuni.